ANNONS

Blottare i mask förföljde Aylen

Här tog den maskerade blottaren upp jakten på Aylen.
Här tog den maskerade blottaren upp jakten på Aylen.
En maskerad blottare jagade kvinnor i Årsta. På Gärdet onanerade en man vid dagisbarn – och tunnelbaneblottaren har fastnat på övervakningsbilder.

Just nu jagar polisen flera serieblottare i Stockholm.
ANNONS

En mörkklädd man med svart mask. Det enda som syntes var hans könsorgan som hängde ut från den nerdragna gylfen. Det låter som en mardröm, men blev verklighet för Årstabon Aylen då hon promenerade hem från Gullmarsplan en kväll i juli. Mannen började följa efter henne. När hon ökade takten började han springa.

– Att bli jagad av någon med rånarluva var sjukt obehagligt, säger hon.

För Aylens del slutade den skräckfyllda händelsen bra. Hon ringde polisen och när sirenerna hördes gav mannen upp och försvann. Flera andra kvinnor har under sommaren utsatts för en maskerad blottare i Årstaområdet, som fortfarande är på fri fot.

Den maskerade mannen – som på det lokala Årstaforumet på Facebook kallas för ninjablottaren – är inte ensam. Under sommaren har polisen jagat och gripit flera blottare över hela stan.

En som fortfarande är på fri fot härjar på Gärdets sportfält i östra Stockholm. För två veckor sedan onanerade en man framför en 40-årig kvinna på Gärdet, samtidigt som en förskoleklass var på platsen. Anmälan är en av sju därifrån i sommar. Polisen misstänker att en eller två gärningsmän kan ligga bakom de olika händelserna.

Också på andra sidan stan utsätter exhibitionistiska män sin omgivning för obehag.

I Vällingby visade en man i måndags förra veckan sitt könsorgan för förbipasserande. Också här misstänker polisen koppling till tidigare händelser.

Under våren har dessutom två män jagats efter att ha blottat sig på tunnelbanan. En har gripits och dömts för 25 olika brott. Den andra är fortfarande på fri fot, men finns på övervakningsbilder från Fridhemsplan.

– Det är lättare att utreda på tunnelbanan där det finns kameror. Utomhus är det svårare, säger Lars Andersson, chef för sektionen på Citypolisen som har hand om sexbrott.

ANNONS

Enligt honom bör den som ser en blottare ringa 112 direkt. Dels prioriterar polisen fallet och försöker gripa personen på plats, dels är det bra för helhetsbilden. Blottare är nämligen ofta återfallsförbrytare.

Ett annat argument för att ta beteendet på allvar är att blottningen kan eskalera och leda till grövre brott, menar Henrik Andershed, professor i psykologi vid Örebro universitet.

– Det finns en förhöjd risk för att begå grövre sexbrott bland dem som blottar sig. Men hos långt ifrån alla. Många nöjer sig med att bara visa sig, säger han.

Fakta

Fyra fall i veckan i sommar

1 maj–31 augusti anmäldes 75 fall av sexuellt ofredande genom blottning i Stockholms kommun, drygt fyra fall i veckan.

Östermalm är värst drabbat, men anmälningarna är spridda över hela stan.

Blottning är ett klassiskt sommarbrott. På vintern anmäls drygt hälften så många fall.

Blottning räknas som sexuellt ofredande och kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.