Bluffade på bokmässan – nu visar han sin fejkbok

Fotografen och mångsysslaren Pelle Piano åkte till Bokmässan i Göteborg för att marknadsföra en bok som inte finns. Den här veckan ställer han ut sitt märkliga projekt i Konstiga fönstret i Hökarängen.

Historien är fascinerande: En åldrad stjärnfotograf återupptäcker bilderna han tog i New York på 1950-talet – bilder han trodde var förstörda efter en vindsbrand. Plötsligt finns de där igen, sensuella svartvita fotografier på balettdansösen Tatiana Baronova, modellen Vanessa Fantini och den mystiska Leopardkvinnan.

I boken The Penn Pals, om fotografen Sven Boqvist, kan man både läsa historien och se bilderna. Eller rättare sagt, man hade kunnat göra det. Om boken verkligen existerade.

Men det gör den inte. Både boken och de flesta av dess huvudpersoner är delar av ett ovanligt sofistikerat påhitt, signerat Hökarängenkonstnären Pelle Piano. De stilfulla åldrade porträtten har han tagit i sin egen studio.

– För mig handlar det om att visa upp mina bilder på ett annorlunda sätt, att hitta andra ramverk för bilderna, förklarar han.

Ska man bluffa ska man bluffa på riktigt, tänkte Pelle Piano, och for ner till Bokmässan i Göteborg i september. Där hade han en egen monter med upptryckta bilder på Sven Boqvist och andra figurer i boken. Men av själva boken fanns lämpligt nog bara ett exemplar kvar – och det var en attrapp.

– Det var Bra böckers uppslagsverk från 1990-talet som jag hade satt ett annat omslag på, berättar han.

Bland mässans besökare väckte de eleganta svartvita bilderna stor nyfikenhet, tills Pelle Piano själv avslöjade hur det låg till.

– Jag stod där och ljög folk fulla de första minuterna och sen avslöjade jag bluffen. Många blev glada och började garva. En del blev så förvånade att de nästan föll omkull.

Sven Boqvist är inte det första alter ego Pelle Piano har använt sig av. Hollywoodfotografen Joseph P Lutz, konstnären Andy Whorewal och bluesgitarristen Little Jimmy Stevens är några andra figurer som har dykt längs vägen.

– Om man sysslar med många saker i samma namn blir det man gör bedömt på ett annat sätt än om man är specialiserad på en sak. Från början är jag ju blues­pianist, säger Pelle Piano.

Bilderna och annat material från projektet med Sven Boqvist ställs ut i Konstiga fönstret i Hökarängen den 8–10 november.