Bluffade till sig 190 000 kronor

Mannen lovade tjockt hår med hjälp av laser på en klinik i stan. Men pengarna stoppade han i egen ficka och flera kunder blåstes på behandlingen.

Försäljaren från Täby arbetade på en hårklinik i stan. Hans löfte var att ge kunderna kalufsen tillbaka med hjälp av laserbehandling. Allt som krävdes var en snabb betalning.

– Han verkade pålitlig och gav ett positivt och bra intryck, säger en 74-årig kvinna från Täby som råkade ut för mannen.

Kvinnan betalade nära 20 000 kronor. Försäljaren levererade också ett shampo och andra produkter för hemmabruk.

– Men sedan hörde kliniken av sig och frågade varför jag inte betalat. Då förstod jag att något inte var som det skulle, säger kvinnan.

Hon blev utan behandling och kliniken blev utan betalning. Det visade sig att försäljaren stoppat alla pengarna i egen ficka. Laserbehandlingen skulle pågått i ungefär ett år men kvinnan kunde bara konstatera att allt var en stor bluff.

Svea hovrätt har nyligen skärpt en tingsrättsdom och slagit fast att mannen vilselett minst sex personer och tagit pengar som skulle gått till laserkliniken. Brottet rubriceras som förskingring. Flera kunder har dock fått fortsätta sina behandlingar trots att kliniken blivit snuvad på betalningen.

Kunderna har funnits både i Täby och på andra håll i länet. Sammanlagt har mannen lurat till sig minst 190 000 kronor, enligt hovrätten. Han döms till villkorlig dom och dagsböter.

Mannens advokat Björn Lagerling uppger att domen inte kommer att överklagas till ytterligare en instans.

– Min klient har förnekat brott. Vi har inte hunnit gå igenom domen men nu har det här prövats i två domstolar och det får vara bra så, säger han.

Fakta

Vård för hår

Receptfria krämer: funkar bara medan behandling pågår.

Receptbelagd medicin: funkar bara medan behandlingen pågår.

Laser: inga vetenskapliga studier som visar att behandling fungerar.

Hårtransplantation: permanent effekt med varierande resultat.

Källa: Råd & Rön