Nytt blufföretag lurar Skarpnäckbor

Svensk handel har under den senaste månaden fått in många klagomål på Företagsopinion.
Svensk handel har under den senaste månaden fått in många klagomål på Företagsopinion.
Svensk handel har under den senaste månaden fått in många klagomål på Företagsopinion.
Svensk handel har under den senaste månaden fått in många klagomål på Företagsopinion.
Blufföretaget Företagsopinions utskick i brevlådor.
Blufföretaget Företagsopinions utskick i brevlådor.
Amanda Anderlid
Amanda Anderlid
Nytt blufföretag skickar ut "opinionsundersökningar" till bland annat egenföretagare. Amanda Anderlid i Skarpnäck blev nästan lurad på 6 000 kronor.

För två veckor sedan fick Amanda Anderlid i Skarpnäck ett brev från Företagsopinion med något som såg ut som en opinionsundersökning.

– Det ser ut som ett myndighetsbrev, men jag hade en varningslampa på eftersom jag blivit varnad på Facebook. Hade jag inte vetat det så hade jag nog gått på det. Allt är skrivet finstilt och det är jättesvårt att ta till sig informationen i avtalet.

Samma företag– men nytt koncept

Avsändaren var dock allt annat än en myndighet. Företagsopinion står med på Svensk Handels varningslista för blufföretag. Enligt Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel, är det ett och samma företag som Bolagsupplysningen och Nummerupplysningen med säte i Estland.

– Det här är definitivt en av de som skapat oro på marknaden den senaste tiden. De har inte hunnit få in 100 000 klagomål än dock som de andra två.

De spelar på människors vilja att göra rätt

Till skillnad från klassiska blufföretag som erbjuder söktjänster på internet så går den här bluffidén ut på något annat. Brevet ser ut att komma från en myndighet och ber om underlag för en opinionsundersökning.

– Företagsopinion sticker ut då de har en annan tillvägagångssätt. De är mer lyhörda till vilka strömningar som finns just nu och spelar på människors vilja att göra rätt. Många svarar för att de tycker att det är en bra grej och vill hjälpa till med underlag i viktiga frågor.

Spelar på människors känslor

I sitt brev till Amanda och många fler skickar de ett formulär med titeln ”PROPÅ 2017 om Arbetsmarknad, Migration – Invandring”. Det är fyllt med frågor om hon som företagare kan tänka sig anställa invandrare med hjälp av subventionerade medel, i så kallade instegsjobb.

– De passar på i en tid när vi har en debatt i samhället om att matcha människor på arbetsmarknaden.

Om jag fått två försök till blåsningar på två veckor så finns det säkert fler

I en lång text med mycket små bokstäver står det dock att företagaren binder upp sig att, under två år, annonsera på deras hemsida till en kostnad av 6 395 kr per år.

– När det kommer ett brev som ser proffsigt ut och ber en betala en ojämn summa så skulle man kunna tro att det är en restskatt eller nått liknande, säger Amanda Anderlid.

Ytterligare brev

Två veckor efter brevet från Företagsopinion landade ett nytt brev i brevlådan – den här gången från Bolagsupplysningen. Även den gången kunde hon identifiera avsändaren som bluffmakare.

– Det är tråkigt. Om jag fått två försök till blåsningar på två veckor så finns det säkert fler. Jag är inte orolig för egen del, eftersom jag avvecklat mitt företag, men för vänner som har mycket jobb och projekt så är jag det.

”Bestrid fakturan”

För att ett avtal ska gälla måste båda parterna vara medvetna om vad man ingår för avtal. Enligt Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel, är det bästa scenariot att genomskåda bluffen i tid, men om man ändå går på bluffen och skriver under och skickar in avtalet så ska man fortfarande inte betala.

– Har de inte varit tydliga så har de agerat vilseledande. Vänta på fakturan och bestrid den, förklara vad och varför och spara dokumentationen. Har du bestridit en faktura så spelar det ingen roll att det hotar med påminnelser eller kronofogden.

Det bästa vi kan göra är mot dessa blufföretag är att svälta ut dem

Om en faktura bestrids så måste det prövas i domstol.

– Det gör man inte som blufföretag. Man morrar lite och sen går man vidare till nästa.

Hur kommer man åt blufföretag?

– Det bästa vi kan göra är mot dessa blufföretag är att svälta ut dem. De tjänar miljonbelopp på svenska företagare. Vi måste slåss och vägra betala. De har hittat en gråzon där det är svårt att döma dem för bedrägeri, säger Per Geijer.