ANNONS

Bilbrand kopplas till ägaren själv

En bil totalförstördes vid en anlagd brand i Tumbaområdet.

Men ägaren blir utan 400 000 kronor i försäkringspengar sedan tingsrätten kommit fram till att branden måste vara anlagd av någon som haft tillgång till bilens nycklar.
ANNONS

Bilägaren var på besök i området i början av förra året när bilen började brinna. Men mannen fick aldrig de 400 000 kronor han krävde i ersättning från försäkringsbolaget Länsförsäkringar.

Försäkringsbolaget misstänkte i stället att det kunde röra sig om en iscensatt brand och startade en utredning.

Efter ett tvistemål mellan parterna som avgjordes i Södertörns tingsrätt i torsdags blev bilägaren skyldig att betala försäkringsbolagets rättegångskostnader på 160 000 kronor i stället för att få 400 000 kronor för den förstörda bilen.

Enligt bolagets egen utredning använde någon bilens nycklar klockan 02.58 på natten. Tio minuter senare kom larmet om bilbranden och då var bilen låst.

Spridningen av bensinen i bagageutrymmet tyder enligt brandutredaren på att branden anlagts av någon som hade tillgång till en öppen baklucka. ”Spillet kan inte ha hamnat där med mindre att bakluckan varit öppen. Bakrutan har krossats för att syresätta den anlagda branden”, skriver brandutredaren.

Vidare pekar bolaget på flera omständigheter som de menar talar för att de inte ska betala ut några pengar. Bland annat talade bilägaren inte om för bolagets utredare att en bil som denne kört, men som stod skriven på hans far, också brunnit. Detta upptäckte bolaget i stället vid en kontroll med det gemensamma skaderegistret.

Bilägaren själv hävdar att han svarat utredaren om bilbränder i hans bekantskapskrets och att han utgått från att utredaren kände till ovan nämnda brand. För tingsrätten framhöll han också att bensin kan ha spritts i bagageutrymmet genom det krossade fönstret eller genom att någon använt sig av en förfalskad nyckel.

Tingsrätten går på bolagets linje och menar att branden måste ha blivit anlagd av någon som haft tillgång till bilens nycklar. De tycker inte att mannen kunnat komma med några uppgifter som talar för att okända gärningsmän i stället legat bakom branden.

Mannen som efter tingsrättens dom blir helt utan ersättning kommer att överklaga senast den 5 november.

ANNONS

– Vi har många skäl till det, säger hans juridiska ombud Torbjörn Olsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.