ANNONS

BMW-tjuvar fick fängelsestraff

Männen hade tjuvgods, adresser till platser i Österåker där stölder skett.

De hade dessutom en gps som visade att de varit där.

Trots det ansåg rätten att bevisningen bara räckte för att fälla dem för en stöld.
ANNONS

Tidigt en morgon i mitten av december greps två unga män, 21 och 23 år gamla i Österskär. I deras bil fann polisen en gps, en anteckningsbok och flera mycket speciella plastkassar. I anteckningsboken fanns adresser, bland annat med gator där två stölder och ett stöldförsök av bildelar från BMW-bilar skett samma natt. Gps:en visade att bilen åkt runt i villaområdet.

I ett skogsparti nära bilen fann polisen dessutom en ryggsäck med två airbags och strålkastare, en panel fönsterhissar, flera verktyg och en kniv. En plastkasse av samma typ som hittades i männens bil påträffades också i närheten med strålkastare av samma typ som stulits samma natt.

Nu har männen dömts av tingsrätten. Totalt stod de båda männen åtalade för två fall av stöld och ett fall av försök till stöld från olika BMW-bilar i Österskär som skett under natten. Dess-­utom ansåg åklagaren att de skulle fällas för ytterligare två stölder från BMW-bilar och stöld av verktyg i Uppsala natten innan.

Männen har nekat till samtliga brott. I stället hävdar de att de befann sig i Österskär för att hälsa på en kompis vars adress de inte kom ihåg och som de heller inte hade telefonnumret till. När de kom till Österskär började bilen dessvärre krångla så att de fick leta efter kompisen till fots. Att de hade verktyg berodde på att en annan kompis bett dem transportera dessa.

Enligt tingsrätten räckte inte bevisen för att fälla männen för mer än en stöld. I det fallet hade bilägaren, en Österskärsbo, själv bevittnat stölden och kunde peka ut den ene mannen.

Rättens ordförande ville fria männen helt från att ha plundrat bilarna, eftersom hon ansåg att vittnets ut- pekande var osäkert.

21-åringen och 23-åringen dömdes till två respektive tre månaders fängelse för stöld respektive stöld och häleri. De ska dessutom betala drygt 20 000 i skadestånd. Männen har tidigare dömts till fängelse för upprepade stölder och häleri.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.