Bo i andra hand har blivit dyrare

Allt fler Upplands-Brobor tjänar stora pengar på att hyra ut sin lägenhet i andra hand.

Månadshyran för en trerummare har ökat med 3 600 kronor på fem år.

År 2010 kunde du hyra en trerumslägenhet i andra hand för i snitt 6 700 kronor i månaden i Upplands-Bro, enligt siffror från köp- och säljsajten Blocket. Det var då det.

Vid årsskiftet 2015/2016 låg medelhyran för en trerummare på 10 300 kronor.

På fem år har kvadrat- meterpriserna för en andrahandslägenhet i Upplands-Bro gått upp med 43 procent.

– Vi ser att hyrorna höjs hela tiden. Även vi i ytterområdena drabbas av bostadsbristen, säger Bengt Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Upplands-Bro.

Under 2013 och 2014 ändrades reglerna för andrahandsuthyrning. Den dåvarande alliansregeringen ville underlätta för fler att hyra ut, och gjorde det möjligt för fastighetsägare att ta ut betydligt högre hyror.

Under de två åren som följde lagändringen ökade kvadratmeterpriset för en andrahandslägenhet i Upplands-Bro med 27 procent, från 116 kronor till 147 kronor kvadratmetern.

– Det blir dyrare för alla att hyra. De som drabbas mest är ungdomarna som är väldigt beroende av andrahandsmarknaden, eftersom det byggs så lite, säger Bengt Johansson på Hyresgästföreningen.

I takt med den skenande bostadsbristen ökar lägenhetsbedrägerierna. Enligt tidningen Hem & Hyra utsätts tusentals unga varje år.

En andrahandshyresgäst utan giltigt kontrakt har få möjligheter att driva sitt ärende vidare i Hyresgästföreningen eller i Hyres- nämnden. En person som bott i andrahand under längre tid har mer att säga till om, men har sällan lagen på sin sida.

– Det är en utsatt situation, om du hoppar runt på korta andrahandskorntrakt är du i princip körd som hyresgäst.

Men det finns enkla knep för att skydda sig.

– Tänk på att skriva ordentliga kontrakt, kontakta gärna Hyresgästföreningen för att få hjälp, och betala inga svarta pengar under bordet för ditt kontrakt, säger Bengt Johansson.

Fakta

Så undviker du att bli lurad

1 Betala ingen deposition innan du sett lägenheten och skrivit kontrakt.

2 Kontrollera att hyran är skälig. Om lägenheten hyrs ut möblerad har förstahandshyresgästen rätt att göra ett påslag på hyran.

3 Kontrollera med hyresvärden att uthyraren har rätt att hyra ut.

4 Skriv kontrakt. Bra kontrakt för andrahandsuthyrning går att hitta på Hyresgästföreningens hemsida.

5 Betala inga svarta pengar under bordet.

Källa: Hyresnämnden/Hyresgästföreningen