Bo som en kung i Solnas dyraste hus

Vill du bo på kunglig mark? Just nu söker 1800-talsherrgården i Ulriksdals slottspark sin nästa ägare. För nätta 18,9 miljoner får du flytta in i Solnas dyraste hus.

Den rödmålade dyrgripen är ett stycke kulturhistoria. Huset byggdes 1830 och tjänade som vaktbostad för Ulriksdals slott. 1863 köptes godset av spritkungen Johan Grönstedt, som gett namn åt Grönstedts konjak och punch, för 15 000 riksdaler. Huset har under åren hyst pigor och butlers men är sedan två decennier privatbostad.

Villa Berglunda säljs nu för 18,9 miljoner. Faktum är att det är rea – huset lades i april ut för 22 miljoner, och är värderat till 27. Enligt Denise Edlind, mäklare på Eklund Stockholm/New York har intresset trots det varit jättestort.

– Det är flera som har nosat på det. Hade jag begärt 15 miljoner hade jag sålt det på en vecka. Men det handlar mycket om att hitta rätt köpare, säger hon.

Huset kräver varsam renovering för att återfå sin forna glans.

– Det måste vara någon som kan gamla hus. Det är inte bara att flytta in i en härlig villa och sätta på golvvärmen.

Till huset hör ett stall, lusthus, orangeri och en gammal vinstock som ska ge stora skördar kungliga druvor. Tomten ingår dock inte i priset, utan arrenderas av slottsförvaltningen.

Enligt Blocket spränger allt fler objekt i länet tiomiljonergränsen. I Solna har endast ett hus, i Råsunda, sålts för över 10 miljoner i år. Villa Berglunda är sannolikt det dyraste i Solna någonsin.

– Senast det var prisrekord var 2011, ett hus som gick för 17,9 miljoner. Mig veterligen är det här det mest exklusiva sedan dess, säger Denise Edlind.

Vid pressläggningen budade en familj från Danderyd och en slottsherre från Skåne på Villa Berglunda.

Brottsdömd angrep offret efter rättegång

SOLNA Efter en rättegång i Solna tingsrätt i april ska den man som dömdes, en Solnabo i 20-årsåldern, ha attackerat målsägaren.

Mannen misstänks ha angripit offret med sparkar och slag en bit från tingsrätten.

Han ska ha också ha dragit målsägaren i håret, tagit strupgrepp på honom och uttalat dödshot.

Den dömde Solnabon hamnar nu inför rätta igen i och med att han åtalats för övergrepp i rättssak, olaga hot och misshandel för attacken utanför tingsrätten.