Bobo vill vara fri som en fågel

En knallgrön fjäderdräkt flaxar omkring i Bro.

Den exotiska fågeln är en indisk halsbands- parakit som nu går sin andra svenska vinter till mötes.

En varm dag förra sommaren behövde papegojan Bobo få lite extra frisk luft, så hans ägare Danuta Czajka ställde ut hans bur. Men Bobo lyckades pilla upp matningsluckan och fly sin kos.

Sedan dess verkar han ha fått smak för friheten. Trots otaliga försök har Danuta inte lyckats fånga in honom igen.

– Han är ute och leker med sina fågelkompisar och vill inte komma tillbaka, säger hon.

När det började dra sig mot vinter trodde Danuta Czajka och hennes familj att Bobo gick en säker död till mötes. Kyla, svält och rovdjur är bara några av farorna som lurar för en knallgrön, exotisk fågel i kalla Norden.

– Vi trodde att han skulle bli uppäten av kråkor, säger Danuta Czajka.

Men Bobo verkar vara gjord av segt virke.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar att Bobo faktiskt inte är ensam i sitt slag.

– Det här är en papegoja som ursprungligen finns i mellersta östern, men den finns förvildad i Holland, London och Bryssel. Där finns det tusentals som häckar, säger han.

På Facebook pratas det om att skaffa en flickvän åt Bobo för att skapa en egen papegojpopulation i Bro. Men det skulle inte vara någon bra idé.

– Generellt måste man vara försiktig med nya arter. Det är inget jag rekommenderar att försöka bygga upp en population. Ibland blir det problem, säger Didrik Vanhoenacker.

Och bristen på andra papegojor i Bro verkar inte störa Bobo.

– Bobo har sällskapat med en gröngöling. Han har väl tyckt att det är den grönaste fågeln här och hakat på den. I brist på bättre, säger Didrik Vanhoenacker.

Nu stundar ännu en svensk vinter med snö och kyla. Om Bobo kommer att klara sig även denna gång återstår att se. Didrik Vanhoenacker tror inte att det är omöjligt.

Pallar Bobo kölden kan han finnas kvar i Bro de närmsta 40 åren.

– Vi har försökt med allt för att fånga in honom. Jag saknar honom verkligen, men han verkar lycklig i friheten, säger Danuta Czajka.