Boktips: ”Läsa nya böcker är som att träffa nya människor”

Paula Högström är ungdomsbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek.
Paula Högström är ungdomsbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek.
Lidingöbibliotekarien Paula Högström tipsar om tre böcker för unga.
Temat är att vara ny i klassen eller kompisgänget med allt var det innebär av oro, magpirr och kanske oväntad kärlek...

Att träffa nya människor är som att läsa nya böcker ett sätt att få nya tankar, intryck och att hitta nya bitar av sig själv. Nyfikenheten på den nya klasskompisen som kan göra ditt liv nytt och spännande. Eller så är du den som full av nyfikenhet, förväntan och oro gör dig redo för första dagen i nya klassen.

Mysterium på dramalinjen

Ester Gråbergs försvinnande av Moa Eriksson Sandberg

Julia går teaterlinjen på gymnasiet när hennes familj flyttar blir en ny skola men samma linje. I den nya skolan är allt väldigt annorlunda, den karismatiska dramaläraren Rafael styr och bestämmer. Klassen ska sätta upp Hamlet och när rollerna delas ut så får Julia till sin förvåning rollen som Ofelia. Detta får den vackra, elaka och hemlighetsfulla att Ester stormar ut. Rollen var lovad till henne. Ester försvinner och är spårlöst borta. Julias dåliga samvete får henne försöka ta reda på vad som hänt med Ester. Ett stämningsfullt mysterium fullt av tanketvistar.

Boken är utgiven på B Wahlströms förlag.

boktips

Triangeldrama när barndomsvänner växer upp

Triangel av Nic Stone

Jupiter och Coop har vuxit upp som grannar, de är bästa vänner som delar hemligheter och vardag. Coop vet att det är dumt men han kan inte hjälpa att han förälskat sig i Jupiter, Jupiter som blir kär i tjejer. Han försöker dejta andra men det hjälper inte. När Rae kommer ny till skolan lockar hon fram nya sidor hos Jupiter. Kanske är det så att Jupiter håller på att bli förälskad.  Rae och Coop delar ett gemensamt barndomstrauma som gör att de också kommer nära varandra. Spelreglerna omkullkastas och ändras gång på gång. Ett ovanligt triangeldrama fullt av lyckorus, svartsjuka och fjärilar i magen.

Boktips

Boken är utgiven av Lavender förlag.

Lånad kärlek under utbytesåret

I Kaliforninen skälver jorden av Anna Hörnell

Melin hoppas hitta sitt sammanhang under ett utbytesår på collage i Kalifornien. I USA finns Melins kusin Madi som hon ska dela ett litet hus med under året. Genom Madis pojkvän kommer gänget. Melin är den som tyst observera. När hon blir presenterad för Lucas känner hon sig sedd på ett nytt sätt. Melin kan inte låta bli att bli kär fast han bara kysser henne när ingen annan ser på. Känslorna är starka och funderingarna många. Hur är det med gemenskapen den som bara är lånad under utbytesåret att vara på besök i vännernas liv ett år och sedan åka hem.

Bokan är utgiven på Vox förlag.

Alla tre böckerna hittar du på biblioteket på UNGhyllan.  Viktigt även du som är vuxen kan och får läsa ungdomsböcker. 

Paula Högström ungdomsbibliotekarie