Böckerna poppar upp i Botkyrka

Ett rörligt, ihopfällbart bibliotek ska öka läslusten i Botkyrka.
Ett rörligt, ihopfällbart bibliotek ska öka läslusten i Botkyrka.
Har det poppat upp något bibliotek i din närhet den senaste tiden? Det kan mycket väl hända. Botkyrkas nystartade "pop up-bibliotek" kommer att flytta runt mellan olika platser i kommunen under året.

– Det är en låda när det är ihopfällt och när man viker ut det så är det trädgrenar med fack och några hyllor där man kan ställa böcker. Det finns även en skrivyta, berättar Joel Thorn som är projektledare för pop up-satsningen.

Pop up-biblioteket har varit på Storvretsbadet i början av året och nu flyttat vidare till Albys hjärta. Det är mest barn- och ungdomsböcker och tanken är att Botkyrkaborna ska kunna låna böcker och sedan lämna tillbaka dem på ett av kommunens bibliotek. Lånet sker på förtroendebasis, det vill säga att det inte registreras och kommunen litar på att du lämnar tillbaka din bok.

– Det finns risk att de inte kommer tillbaka, men det är smällar man får ta. Det är bättre att någon tar en bok och läser än att de inte läser alls. Det viktigaste är att de faktiskt valt att ta en bok, säger Joel Thorn.

Kultur- och fritidsnämnden har som mål att höja läsandet i kommunen. Genom satsningen hoppas man att läslusten ska falla på hos de personer som normalt sett inte söker sig till biblioteket. Det här är första gången kommunen testar det rörliga biblioteket och initiativet kommer sedan att utvärderas.

– Biblioteket fungerar bra för dem som kommer till det men alla gör inte det. På Storvretsbadet fanns det intresse och folk satt och läste där, nu är pop up-biblioteket på Albys hjärta, berättar Joel Thorn.

Framöver blir det turer till bland annat Fittjabadet och Botkyrka rackethall.

Under förra året fick kommunens bibliotek i Botkyrka 435 139 besök och totalt lånades 361 941 böcker ut.

Fakta

Här poppar biblioteket upp

Albys hjärta: 8 februari- 7 mars.

Botkyrka rackethall: 7 mars-4 april.

Fittjabadet: 4 april-2 maj.

Musikhuset Lagret: 2 maj–30 maj.

Fittjapulsen: 30 maj-27 juli.

Musikhuset Norsborg: 29 augusti-26 september.

Alby sporthall: 26 september-24 oktober.

Tullinge fritidsgård: 24 oktober-21 november.

Rikstenshallen: 21 november-19 december.

Källa: Botkyrka bibliotek