Åsikterna går isär om byggplaner vid Nytorps gärde

Det finns planer på att bygga bostäder, förskola och sporthall längs med kanterna ppå Nytorps gärde, Kärrtorp.
Björkhagsbon Johan Thorselius tycker det är bra att man bygger på Nytorps gärde.
600 nya lägenheter, flera förskolor, livsmedelsbutik och idrottshall planeras runt Nytorps gärde. Bra eller dåligt? Åsikterna bland de boende i området går isär. Men flera har förslag på hur området kan utvecklas.

– Vi har bostadsbrist så det är bra att man bygger här. Vi har ju ett stort grönområde i reservatet där borta, säger Björkhagsbon Johan Thorselius.

Han promenerar ofta på Nytorps gärde med sin 1-åriga dotter Hilma och tycker att området kan utvecklas på flera sätt.

– Det vore trevligt med ett fik här. Det fattas ett ställe där man kan samlas. Det vore också bra med en stor lekpark för barn och något som har med fysisk aktivitet att göra, säger han.

Även Kärrtorpsbon Sofia Andersson är positiv.

– Det är helt ok att de bygger, det behövs ju byggas. Men det där med en ny idrottshall förstår jag inte, de har ju precis rustat upp Kärrtorps IP, säger hon.

Lasse bor också i Kärrtorp, i ett av husen som vätter mot Nytorps gärde. Han är pensionär och brukar vara hundvakt åt två olika hundar och är på gärdet varje dag.

– Usch, usch, usch. Jag tycker inte alls om det där. Jag har varit och protesterat. Det är ju så fint här som det är. Det var därför jag flyttade hit för 30 år sedan, säger han.

Det finns planer på att bygga bostäder, förskola och sporthall längs med kanterna ppå Nytorps gärde, Kärrtorp.

– Jag tycker inte man ska bygga vägar inne på Nytorps gärde, det är jättemånga barn här, säger Marina Wahlberg. Foto: Anna Z Ek

Marina Wahlberg som bor på Dalgårdsvägen brukar också vara hundvakt och promenerar i området varje dag.

– Jag kan förstå att man måste bygga. Unga måste ju ha någonstans att bo så det behövs ju. Men jag gillar inte stadsradhus. Jag tycker man ska bygga höga hus så att man inte behöver bygga så många, man kan ju inte ta hela grönområdet, säger hon.

Men hon oroar sig över ökad trafik i området.

– Jag tycker inte man ska bygga vägar inne på Nytorps gärde. Det är jättemånga barn som är hemma hela sommaren som brukar hänga på badet och då är det inte bra med biltrafik här, säger hon.

Däremot ser hon gärna fler aktiviteter.

– Det bor många äldre här så det vore roligt med schack och en boulebana, säger hon.

Karolina Eliasson som bor på Fyrvaktarkroken är också ofta på Nytorps gärde.

– Jag tycker om den här ängen och tycker inte det är så roligt om de bygger här.  Vi promenerar mest och vill ha natur och inte aktiviteter. Däremot vore det bra med en livsmedelsbutik och restauranger, säger hon.