Boende: Det blir slagsmål om platserna där

Lars Engström har tre bilar så två av dem står på gatan. Kanske gör han sig av med en när nya p-reglerna införs 2018. Skarpnäck Bagarmossen parkeringsregler parkeringstaxor
Bilägaren Lars Engström hoppas att extramiljonerna som kommer in med nya parkeringsregler i Söderort ska satsas på att utveckla cykeltrafiken. "Om det är både trängselavgift och betalning för att stå med bilen måste man skjuta på med mer kommunal trafik och bättre cykelbanor", säger han.
Judith Kupersmidt ska passera övergångsstället vid Sockenvägen där gränsen mellan parkeringszonerna dragits. Hon har bil och hade precis flyttat från Söder till Hammarbyhöjden när de nya p-reglerna trädde i kraft. "Jag kommer hitta försöka hitta en parkering där det är gratis", säger hon.
Judith Kupersmidt ska passera övergångsstället vid Sockenvägen där gränsen mellan parkeringszonerna dragits. Hon har bil och hade precis flyttat från Söder till Hammarbyhöjden när de nya p-reglerna trädde i kraft. "Jag kommer hitta försöka hitta en parkering där det är gratis", säger hon.
Utifrån Stockholm stads karta över nya parkringstaxeområden i Söderort går det att utläsa att gränsen mellan gratissidan och betalzonen dragits ungefär där dessa gator möts.
Utifrån Stockholm stads karta över nya parkringstaxeområden i Söderort går det att utläsa att gränsen mellan gratissidan och betalzonen dragits ungefär där dessa gator möts. Enligt tidsplanen får Statsrådsvägen p-avgifter först år 2018.
Hammarbyhöjden, Enskededalen, Björkhagen och Kärrtorp har fått betalparkering.
På andra sidan gränsen i Skarpnäck och Bagarmossen är det fortfarande gratis.
Trafikkontoret har en tidsplan, men är det för många gränssmitare blir det betalparkering tidigare där.

I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Enskededalen och Kärrtorp kostar det numera pengar att parkera på gatan. För dem som bor och är skrivna i området finns möjlighet att skaffa boendeparkering till reducerad avgift.

Trafikkontoret hinner inte med att skylta om alla områden samtidig utan har en tidsplan. Gränsdragningen ska följa”naturliga gränsdragningar”, grönområden och stora vägar, uppger Jan Prestberg på Trafikkontoret. I Bagarmossen införs nya parkeringstaxor därför först år 2018.

Gränsen mellan Kärrtorp och Bagarmossen/Skarpnäck går längs Sockenvägen och skär sedan rakt in i villaområdet precis där Statsrådsvägen och Talmansgränd möts (se bild).

– Det kommer att bli slagsmål om platserna där, säger Gunnel Röja, som bor på Kärrtorpssidan bara ett kvarter från gratisgränsen. Om någon hälsar på här är det svårt med parkering i dag, men kanske är det bra för miljön

Gunnel och Mats Röja har valt bort att äga bil. När de framöver har hyrbil tvingas de betala full p-taxa.

– Vad gör vi med hyrbil? Då får vi ställa bilen stå andra sidan, konstaterar Gunnel Röja.

De är inte ensamma om att fundera i banor om att svänga över Sockenvägen för att parkera gratis i Bagarmossen. Mitt i träffar fler som tror att gränstrafiken över till gratissidan kommer att bli vanlig.

– Om jag bodde i Kärrtorp skulle jag åka hit och parkera och det är redan fullt, konstaterar Birgitta Persson, som bor på Byälvsvägen och är ute för att rasta en väns hund.

Mitt i möter Judith Kupersmidt när hon ska passera övergångsstället på Sockenvägen. Hon har bil och hade precis flyttat från Söder till Hammarbyhöjden när de nya p-reglerna trädde i kraft.

– Jag kommer försöka hitta en parkering där det är gratis. Det kommer många andra troligen också göra. Det kommer bli mycket tuffare och dyrare i stan och då kommer fler att söka sig utåt, säger hon.

Boende i området, som Mitt i har pratat med, tycker att det redan nu är många bilar som konkurrerar om parkeringarna längs villagatorna närmast Sockenvägen.

– Staden kryper närmare och parkeringsbekymmerna också. Det blir folk som infartsparkerar här, befarar Lars Engström, som står med bilen på Statsrådsvägen nära bostaden.

Bernt Eriksson, besiktningsman på Familjebostäder, som förvaltar ett kollektivboende på Statsrådsvägen, tror också att det kan bli trångt nu.

– Det blir tvärfullt här, särskilt på vintern.

De flesta villaägare längs Länsmansvägen och Riksrådsvägen har plats för åtminstone en bil på tomten. Lars Engström funderar på hur han ska göra med familjens tre bilar, endast en kan stå på gårdsparkeringen de hyr.

– Fästmön har jobbil, vi har en husbil, som måste få plats, och den här bilen som blev över står på gatan, säger Lars Engström.

Stocholm stad vill med de nya parkeringsavgifterna öka framkomligheten på gatorna och förmå fler att stå i garage och på gårdsparkeringar. Men för dem som funderar på att hyra garage väntar i många fall långa köer.

– Efterfrågan har blivit större nu. Det är ganska naturligt när det kostar på gatan. Jag ser att det har kommit in ganska mycket de senaste två månaderna, säger Torbjörn Falksund, avdelningschef på Stockholm parkering.

Trafikkontoret håller koll på parkeringsvanorna i stan. Många parkeringssnyltare på gratissidan kan därför rita om parkeringskartan. Tidsplanen att Bagarmossen får p-automater först år 2018 är inte vara skriven i sten, enligt Jan Prestberg på Trafikkontoret.

– Om det behövs får vi skynda på.

När november kommer blir det parkeringsförbud på Statsrådsvägen fram till våren. Vissa dagar även på flera andra gator i villaområdet. Om det blir för trångt på gratissidan vid gränsen och de boendes bilar trängs ut kan bli en utlösande faktor.

– Då kan det hända att man måste skynda på för att det är nära där. De som bor på utsidan kan få svårare att parkera, säger Jan Prestberg på Trafikkontoret.

Fakta

Tidsplan för nya parkeringsregler i Söderort

Endast en av tre Stockholmare äger en bil. Gatuparkering står för 20-30 procent av p-platserna i Stockholm, resten är på privat mark. I Stockholm har 45 000 bilägare har boendeparkeringsdispenser, 13 000 parkerar dagligen.

Nuvarande tidsplan för att införa parkeringstaxor i stadsdelen:

2016: I Hammarbyhöjden, Björkhagen, Enskededalen och Kärrtorp (taxeområde 4) infördes de nya parkeringsreglerna med start 1 september i år. Här infördes en taxa på 10 kr/h vardagar kl.7-19, lördagar kl.11-17. Här kostar boendeparkering 500 kr i månaden eller 35 kronor per dygn.

2018: Bagarmossen (taxeområde 5) får parkeringsavgifter på 5 kr/h kl.7-19 vardagar. Här kommer boendeparkering kosta 300 kronor i månaden eller 20 kronor per dygn.

Källa: Stockholm stad