ANNONS

Boende evakueras vid sprängningar

Ett gruppboende i Vinsta evakueras när arbetet med förbifart Stockholm sätter i gång.
ANNONS

Bygget av förbifart Stockholm kommer inte att ske ljudlöst. När man spränger tunnlar under Ullvidevägens gruppboende beräknar Trafikverket att bullernivån kan uppnå 50 decibel.

– Vi tvingar inte bort någon. Vi har berättat om hur mycket oljud det kommer att vara och jag tror att vi, Stockholm stad, gode män och anhöriga är överens om att en evakuering är det bästa, säger Ulrika Karlsson, kommunikatör för Förbifart Stockholm.

Gruppboendet är ett hem för vuxna med autism och innebär att de boende är extra känsliga för höga ljud och ändrade rutiner. Trafikverket har därför oroats för hur de plötsliga och oväntade ljuden kommer att påverka de som bor där och varit i kontakt med ett ombud från autism- och aspergerförbundet.

– Att bo kvar med bullret vi kommer att åstadkomma under cirka tre månader är värre än en flytt enligt ombudet, säger Ulrika Karlsson.

Bygget sätter i gång efter årsskiftet 2017.

Den 19 augusti hölls det första mötet med de berörda. Stockholm stad är de som beslutar och erbjuder en tillfällig flytt.

– Det är långt fram i tiden men vi tycker det är bra att Trafikverket är ute i god tid och informerar, säger Inger Friberg, avdelningschef för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Hässelby-Vällingby.

När sprängningarna är över är planen att alla ska kunna flytta tillbaka, enligt henne.

ANNONS

Från surf till föräldraskap

Hässelby Vill du bli en fena på att surfa på nätet eller få stöd i ditt föräldraskap? Då är Hässelby gårds bibliotek rätt plats för dig.

På fredagar ordnar biblioteket en datorgrundkurs. Biblioteket utlovar hjälp med din första kontakt med internet och dess möjligheter. Du får lära dig att surfa och öppna mejlkonto. Kursen riktar sig till alla åldrar. Det är drop-in. Nu på fredag hålls den från klockan 9–10.

På måndag klockan 13–15 är tekniken lagd åt sidan och två föräldra­coacher finns här den som vill få stöd i sitt föräldraskap.

Att bo kvar med bullret är värre än en flytt enligt ombudet.

Parklekarna fick pris för sitt miljöarbete

Hässelby Den 10 september fick parklekarna i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ta emot Pingvinpriset.

Priset är Stockholms stads miljöpris och delas ut en gång i månaden. Hässelby-Vällingby tilldelades priset med motiveringen att parklekarna ordnat olika aktiviteter under temat att hushålla med våra resurser.

Parklekarna har till exempel tävlat mot varandra om vilken parklek som kan spara mest el och vatten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.