ANNONS

Grannarna glada att pirathamnen är borta – trots dyr nota

brom, pirathamnen i Minneberg. Pirathamnen i Minneberg har rivits av kronofogden och polisen. Vi frågar vad grannarna tycker. Bertil Isberg.
Bertil Isberg promenerar ofta längs vattnet i Minneberg. "Det är jättebra att den är borttagen", säger han.
Upprepade klagomål från Minnebergsbor gjorde att staden agerade. Nu är den olagliga pirathamnen äntligen borta. Men det hela hade sitt pris – notan gick på 300 000 kronor.
ANNONS

Måndagen den 13 januari var sista dagen för ägarna att flytta de olagliga båtarna,  annars skulle de forslas bort av Kronofogden. Bra, tycker Bertil Isberg, som är ute på promenad vid Minnebergs strand.

– För dem som har kolonilotter precis bredvid båtarna kan det inte varit så trevligt. Ännu värre för dem som har barn på dagis som också ligger bredvid, säger han.

Dyrt att forsla bort båtar och skräp

brom, pirathamnen i Minneberg. Pirathamnen i Minneberg har rivits av kronofogden och polisen. Vi frågar vad grannarna tycker. Skräp i vattnet där pirathamnen tidigare låg.

Skräprester av båthamnen i Minneberg. Foto: Christian Lärk.

Men trots att båtarna är borta så har de lämnat synliga spår efter sig. I vattnet flyter sopsäckar och på stranden bensindunkar och bråte. Enligt Kronofogden har det kostat nära 300 000 kronor att forsla bort båtar och skräp.

– Det kostar att få dit grävmaskiner och annat, säger Anne Sundberg, kronoinspektör.

När hon kom till platsen det sista satta datumet var nästan alla båtar borta.

– Det ganska lugnt och städat till. Hade det varit fler båtar hade det kanske blivit lite stökigare och dyrare, säger hon.

ANNONS

Intensiva klagomål från boende och förskola

Många klagomål gav upphov till att hamnen nu är borta. Även om det har kostat tid och pengar är förskolläraren Linn, som jobbar på Havskatten intill, nöjd med stadens insats.

– Vi har ringt jättemycket och legat på, polisen har varit här flera gånger. Det har tagit tid, men med de förutsättningar som finns, med tanke på lagar och sådant tycker jag att de hanterat detta bra, säger hon.

brom, pirathamnen i Minneberg. Pirathamnen i Minneberg har rivits av kronofogden och polisen. Vi frågar vad grannarna tycker. Tuija Valén.

Tuija Valén. Foto: Christian Lärk.

Tuija Valén, som också är ute och promenerar i området, är glad att båtarna äntligen är borta.

– Det är olagligt att ha båtar på det sättet. Vi kan ju själva inte göra så, därför tycker jag inte andra ska göra det heller, säger hon.

ANNONS