ANNONS

Blev av med boende – då klev volleyklubben in

Wasil och volleylaget
Wasil med laget efter vinst mot Tierp i division 2.
Wasil Karimi hade kämpat hårt för att lära sig svenska, börja på gymnasiet och komma in i det svenska samhället. Så kom beskedet: han skulle tvingas lämna Stockholm.
Men volleyklubben backade honom: nu har han ett nytt hem.
ANNONS

Medan andra fastnade för fotboll insåg Wasil Karimi tidigt att volleyboll var hans grej.

– Vi kompisar brukade spela på gatorna tillsammans hemma i Afghanistan, säger Wasil.

I november 2015 kom till han till Sverige. Då hade han rest från genom tolv länder, en färd som tagit tre månader. Han gick med i Södertälje Volleybollklubb.

– För första gången fick jag spela på en riktig plan. Då fick jag spela i ett riktigt lag, med en coach.

Beskedet: fick flytta till Norrland

Efter ett och ett halvt år i Sverige var han redo att börja gymnasiet. Han insåg då att pendlingen mellan boendet i Blackeberg och klubben i Södertälje skulle ta för mycket tid från studierna så han bytte till Sollentuna Volley.

Men i slutet av 2017 kom två besked som vände upp och ner på Wasils tillvaro. Migrationsverket gav avslag på hans ansökan om asyl och skrev upp hans ålder till 18 år. Trots att Wasil överklagade beskedet innebar det att han förlorade sin plats på boendet.

– Jag blev jätteledsen. Det betydde att jag behövde flytta till norra Sverige och inte längre gå kvar i min skolan och träna i min klubb.

Wasil Kamiri och Lotta Fredstam hemma i köket.

Men klubben bestämde sig för att kämpa för att Wasil skulle få stanna. De la ut en annons på sin Facebooksida där de beskrev situationen.

ANNONS

– Min yngsta son spelar i samma klubb. Jag kände inte Wasil innan men det gjorde han och min man. De sa att det var en jättebra kille, säger Lotta Fredstam.

På nyårsdagen kom Wasil till familjen Fredstam i Sollentuna på middag för att de skulle få bekanta sig med varandra. Där och då bestämde sig för familjen att ge honom ett hem.

– Jättemånga av mina vänner har ingenstans att bo, jag är otroligt glad att jag fick den här chansen, säger Wasil.

Fick nytt hopp av regeringens besked

Han väntar fortfarande på svar på sitt överklagade asylbesked. Han berättar om oron över att behöva åka tillbaka till ett land där talibaner och IS härjar, där explosioner är vardag i många områden.

– Ett av skälen till att jag fick avslag var att de inte tyckte att jag hade anknytning till Sverige. Det gör mig jätteledsen. Jag kämpade för att lära mig språket på ett och ett halvt år, går på svensk gymnasium och har massa vänner. Nu känns det som att allt jag har kämpat för var förgäves.

– Vi förstår ingenting. Hur kan man bli mer integrerad än Wasil? Han är med i det svenska föreningsliv, har lärt sig språket bra och har jättebra resultat i skolan, säger Lotta.

I veckan blev han klar med första året pågymnasiet där han läser elprogrammet med inriktning på volleyboll. I fyra av tio ämnen fick han högsta betyg: A.

– Jag är bra på matte och el, men svenska och engelska får jag kämpa med.

Men i veckan tändes ett nytt hopp. Regeringen fattade beslut om den nya gymnasielagen. Det är möjligt att Wasil kommer att omfattas av den. Då får han tillfälligt uppehållstillstånd.

– Jag är både glad och ledsen. Glad för de som får möjligheten att stanna här. Men jätteledsen för alla mina kamrater som måste skickas tillbaka.

Fakta

Gymnasielagen

  • 9000 personer som kommit till Sverige som ensamkommande ungdomar omfattas av lagen. Den gäller de som studerat eller har för avsikt att fortsätta studera på gymnasial nivå.
  • Lagen gäller dem som väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, fått sin ansökan prövad efter 20 juli 2016, registreerats som barn vid ankomst men hunnit fylla 18 år innan beslut fattats. Lagen gäller bara de som fortfarande befinner sig i Sverige och inte har begått brott.
  • 1 juli träder lagen i kraft.
  • Lagen har fått stark kritik, bland annat av lagrådet som menar att en allt för knapp analys ligger till grund för förslaget och att effekterna är svårbedömda.
Källa: Regeringen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.