ANNONS

Boende rasar – sex månader av sopor på vägen

Överfulla sopkärl på Alvägen.
Överfulla sopkärl på Alvägen.
Boende vid Enebytorg har reagerat på sopkärl som har placerats ut längs Alvägen. När de kontaktar politikerna händer inget.
– Inget har hänt på ett halvår trots att vi har påtalat detta, säger Bengt Holmström som skrivit flera brev till kommunen.
ANNONS

I april i år ställdes fyra sopkärl tillfälligt (enligt ansvariga på Danderyds kommun) upp på Alvägen i Enebytorg. Nu, sex månader senare, står de fortfarande kvar och är ett problem för de boende i området.

– Jag är otroligt besviken på Danderyds kommun som fortfarande inte löst sopproblemet, säger Bengt Holmström som bor på Alvägen 26 till Mitt i.

Sopkärlen är till för boende i kommunens radhusområde men de boende i bostadsrättsföreningen på andra sidan gatan poängterar många risker med att sopkärlen står öppet vid en trafikerad gata. Bland annat att de ofta blir överfulla vilket gör att skatorna river ut skräpet som hamnar överallt på vägen, i buskar och på parkeringsplatsen.

”Vem skall ta hand om detta”

– Vem skall ta hand om detta, frågar sig Bengt och fortsätter. Det blir inte bara skräpigt utan jag ser även större risker med att de är placerade som de är. Det har hänt att de har rullats iväg, välts och även blåst omkull. Längre ner på gatan finns en förskola och vem vet vad som kan hända om ett fullt kärl rullas ner mot passerande barn.

Inget svar från kommunen

Bostadsrättsföreningens styrelse har påpekat problemen till kommunen, men inget har hänt. Att sopbilen stannar på fel sidan av vägen där det dessutom är stoppförbud är bara ett av problemen menar man.

– När sopkärlen står så här öppet är det inte bara de boende i kommunens radhuslängor som kan slänga skräp där. Vem som helst kan använda kärlen och det ställs dit både trädgårdsavfall och stora kartonger på marken intill.

I ett av breven som Bengt skickat till kommunen går det att läsa:

”Ni har haft över ett halvår på er att lösa denna sanitära olägenhet men inget händer. Hur kan man ”lösa” ett problem med att skapa ett nytt?”

ANNONS

Nya rutiner

Anledningen att sopkärlen ställdes på gatan från början var nya rutiner från sophämtningsföretaget som inte längre kunde köra in i radhusområdet för att hämta soporna.

– De boende i bostadsrättsföreningen med balkonger åt Alvägen är mycket besvikna på kommunen, med den nya utsikten av stora sopkärl och där tillhörande soplukt. Dessutom har råttor varit synliga intill kärlen, vad säger hälsovårdsförvaltningen om det, säger Bengt Holmström.

Kommunen bygger miljöhus

Från Danderyds kommuns håll är de medvetna om att situationen kan verka besvärlig för de som bor där. Arbetet med att färdigställa nya miljöhus är nästan färdigt och situationen ska vara löst till årsskiftet. Bengt Sylvan (L) menar att de har informerat de boende om hur planerna ser ut och att det har gjorts förbättringar sedan den första skräpincidenten som ägde rum runt Valborg.

– Vi bygger miljöhus och tre av fyra är redan klara. Det vid Alvägen blev framskjutet för där måste vi hitta en lösning för sopbilen att köra in och ut. Vi har detta under radarn och har tillsatt sophämtning med dubbel frekvens, alltså två gånger i veckan, säger Bengt Sylvan till Mitt i.

Extra koll på dessa kärl

Förutom den tätare sophämtningen görs extrakollar på dessa sopkärl där markentreprenören Eko har i uppdrag att rondera och städa runt kärlen. Något som i veckan missades.

– Detta har fungerat bra, förutom i veckan, då det blev en miss. Det är alltid tråkigt när det inte fungerar, men jag vågar påstå att totalt under detta halvår, så har det varit få missar, säger Bengt Sylvan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.