Här övar de för strid – se Aurora inifrån

Från torsdagsmorgonen har militären lov att skjuta med blanka skott i olika delar av Stockholm. Hjorthagen var ett av områdena där skottväxlingen ekade mellan husen.
Men det verkade inte imponera på de boende.

I dag började Aurora 17 med skjutövning i Hjorthagen med lösa skott. Övningen går ut på att åtta misstänkta män ockuperat ett övergivet rivningshus i Midskogsgränd nedanför Hjorthagens skola.
Jenisse Mendoza är gruppchef i ett insatskompani som deltar i övningen:


Hur kommer det sig att du gör det här?
– Ja egentligen för att någon måste göra det. Jag gick alla steg från grundutbildning till chefsutbildning och det känns bra att vara en del av det svenska försvaret så som hemvärnet är.

Nio dagar om året måste hon vara till tjänst och så två gånger per år när det är övning.

– Det blir ju fler och fler övningar för oss här i stan än i skogen.

Boende beskådar övningen

Totalt övar 150 militärer i området i Hjorthagen och de flesta Hjorthagsbor har tagit del av information via så väl hemskickat material från försvarsmakten som via Lokaltidningen Mitt i och andra medier. En av dem är Britta Hult.

Har du sett några militärer?
– Ja från fönstret har jag sett. Jag har sett dem lite i parken och bakom huset. Jag vet ju vad det är så jag blir inte rädd, säger hon.

Vad tycker du om sådana här övningar?
– Ja jag vet inte, men det kanske kan vara bra, säger hon.

En annan Hjorthagenbo trodde först att smällarna rörde sig om en borrmaskin.

– Men sen insåg jag att det var maskingevär. Det är ju intressant hur vi svenskar inte bryr oss. Det kunde ju ha varit någonting som var på riktigt, men jag gick och väntade på bussen i stället, säger han.

I rivningshuset befinner sig 120 personer ur försvarsstyrkan och åtta misstänkta terrorister när Lokaltidningen Mitt i är på plats. Med öronproppar och hörselkåpor rusar militärer omkring och säkrar våningsplan i jakten på de misstänkta ockupanterna som skjuter vilt omkring sig.

Nio gånger så många minst

Enligt en av övningsledarna ska man vara minst nio gånger så många som gärningsmännen.

Mitt i:s reporter står tryckt mot väggen när kulsprutan börjar smattra.

Militärhunden Orka vaktar trapphuset. Utanför byggnaden vaktar militärer fönster där eventuella gärningsmän kan dyka upp, för att skjuta ner dem.

Innanför dörrarna förses ”skadade” militärer med påhittade skottskador. De hämtas av sjukvårdare som övar på att rycka ut från Kungsängen.

Det osar krut i byggnaden. Smällarna är orimligt höga. Övningen fortgår. Fyra av de åtta är skjutna.Fyra är fortfarande kvar. Oddsen talar för en seger.