ANNONS

Boende rasar över nedskräpning i Danderyd

Skräpigt vid miljöstationerna i Danderyd.
Skräpigt vid miljöstationerna i Danderyd.
Vid sopstationerna har det länge varit skräpigt, något som flera har klagat över. Nya siffror som Mitt i har tagit fram visar att Danderyd sticker ut i Stockholms län vad det gäller klagomål och åtgärder vid återvinningsstationer.
ANNONS

Vid flera tillfällen under hösten har det varit skräpigt vid återvinningsstationerna i Danderyd. Boende i området vid lilla golfbanan upplever det som ett problem både för miljön men även för hälsorisken.

– Det är redan råttproblem i området och inte hjälper det med matrester och andra sopor så nära inpå våra hus, säger en person som bor i närheten av golfbanan.

Många klagomål om sopor

Boende i området har vid flera tillfällen både kontaktat Danderyds kommun och Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI som ansvarar för städning och tömning av återvinningsstationerna i kommunen.

Men problemen eskalerar då det ständigt slängs nya saker utanför behållarna.

– Det ställs ut kassar med matavfall och pizzakartonger. Även glasflaskor, plåtburkar och större saker som inte hör hemma här, som möbler och elektronik. Problemet med stationen är att den är placerad vid  en genomfartsled och folk från andra kommuner passerar och dumpar sitt avfall, säger en av de som Mitt i har pratat med.

När de boende har kontaktat kommunen hänvisas de till FTI.

ANNONS

Danderyd toppar i statistiken

Siffror som Mitt i har tagit ut från FTI visar på att Danderyd sticker ut i Stockholms län vad det gäller både klagomål per återvinningsstation men även antal gånger som FTI gör åtgärder vid dessa.

Under jul och nyårshelgen tömdes miljöstationer över sex gånger per ställe i Danderyd. Snittet för Stockholms län låg på under två gånger per ställe.

Ofta problem med sopor på fel ställe

Återvinningsstationerna är till för de privata hushållen och inte för till exempel företag. En av anledningarna att grovsopor hamnar vid vid miljöstationerna är enligt Annika Ahlberg på FTI att det är många fastighetsägare som inte vill ha grovsopor i sina fastigheter utan hänvisar sina boende dit.

– Vi lägger otroligt mycket pengar på att ta hand om det vi inte ska ta hand om. Kostnaderna vi lägger på att köra bort grovsopor skulle vi kunna lägga annat, säger Annika Ahlberg som är regionchef på FTI i Stockholm.

Ska tömmas regelbundet

Miljöstationerna ska i regel tömmas en gång om dagen. På FTI:s hemsida kan man se när sin återvinningsstation senast blev tömd. När det är överfullt måste förpackningarna tas med hem igen, annars är det ett miljöbrott.

– Vi har satt in extraresurser under jul och nyår och kommer även att göra det till trettonhelgen, säger hon.

Flest klagomål på Stockholms ”sunkstationer”

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.