ANNONS

Boende ordnas för hundratals flyktingar Lokaler i Handens industriområde och gamla Lakeside fylls med sängar

INREDS AKUT. Socialtjänsten i Haninge har bråda dagar. Gamla Lakesidehuset i Rudans friluftsområde och några av kommunens lokaler i Handens industriområde, ska på måndag (<b>19 oktober, min anm.</b>) vara iordningsställt för asylsökande flyktingar. Hundratals kan behöva bo i lokalerna.
INREDS AKUT. Socialtjänsten i Haninge har bråda dagar. Gamla Lakesidehuset i Rudans friluftsområde och några av kommunens lokaler i Handens industriområde, ska på måndag (<b>19 oktober, min anm.</b>) vara iordningsställt för asylsökande flyktingar. Hundratals kan behöva bo i lokalerna.
Efter Migrationsverkets vädjan förbereder nu Haninge snabbt för ankomstboenden för asylsökande.

Lokaler i Handens industriområde och gamla Lakeside görs i ordning för att stå redo på måndag.
ANNONS

Flyktingtrycket på Haninge ökar markant. I onsdags kom en akut vädjan från Migrationsverket om att kommunen skyndsamt behöver iordningställa tillfälligt ankomstboende.

Kommunen skriver på sin hemsida att lokalerna ska kunna ta från 50 personer upp till 100. De aktuella lokalerna finns i Handens industriområde, för 100 personer, samt i gamla Lakeside-huset i Rudans friluftsområde, som ska ha mellan 50 och 100 platser.

Förutom sovplatser förbereds för måltider och bemanning.

Totalt kan det röra sig om hundratals asylsökande från framför allt Syrien, Irak, Afghanistan och Iran, som behöver ankomstboende i Haninge.

Senast på måndag, den 19 oktober, ska lokalerna vara redo om en konkret begäran kommer.

Migrationsverket talar om fyllda busslaster, som nu hänvisas till tillfälliga ankomstboenden runt om i landet.

– Läget är svårt för staten, och vi kan hjälpa till, säger Petri Salonen (C), ordförande i socialnämnden i Haninge.

Samtidigt säger han att kommunen behöver skriva upp antalet platser för ensamkommande flyktingbarn, från 35 platser i år till 60 nästa år.

Det finns också ett parallellt tryck på Haninge av vuxna flyktingar som sitter fast på Migrationsverkets anläggningsboenden och inte har kunnat lösa bostad själv i Haninge. Kommunen avtalade i vintras om att ordna med 98 boendeplatser årligen med start direkt, och en boendeplan har klubbats i nämnden.

ANNONS

Planen innebär att Haninge ska ta fram en pool med 75-100 genomgångslägenheter. Bostäderna ska genom andrahandskontrakt erbjudas mottagna flyktingar under två år. Därefter väntas flyktingarna själva kunna skaffa sig bostad.

Men det står nu klart att Haninge bara lyckas få fram 20 boendeplatser i år. När man når 98 är oklart, enligt nämnden.

M och KD reserverade sig mot boendeplanen.

– Jag är för att ta emot flyktingar, men vi kan inte bara ta emot och dra politiska floskler utan att ha en god planering. Socialförvaltningen försöker så klart jobba ihjäl sig för att ta fram 98 bostäder, men jag har svårt att se hur vi når dit, säger Alexandra Anstrell (M), andre vice ordförande i socialnämnden.

Fakta

Läget akut enligt Migrationsverket

Tillfälligt ankomstboende är det första boendet i Sverige för många asylsökanden. Här vistas de i 3-7 dagar medan deras asylansökningar registreras. Därefter får de flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden.

Mellan 30 september och 7 oktober sökte 8 362 personer asyl i Sverige.

I september sökte 24 000 personer asyl i Sverige, mer än dubbelt så många som i augusti.

Redan i augusti varnade Migrationsverket för att läget var på väg att bli akut. För knappt två veckor sedan var det så fullt utanför Migrationsverkets eget anläggningsboende utanför Göteborg, att folk tvingade sova i tält utanför.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.