ANNONS

Boende oroliga för stöket i Hornsberg

Nedskräpning och bråk. Hornsbergs strand har blivit en populär plats – men problemen är många.

– Vi prioriterar att vara där, säger närpolischef Stefan Holmén.
ANNONS

Sommarens värme och det fina vädret har gjort att många väljer att besöka Hornsbergs strand, där det både finns platser för att sola och för att äta. Men människorna på den lilla ytan är för många.

– Det ser för jävligt ut här. Går man ut på morgonen så ligger det fimpar och skräp överallt. Man vill ju att barnen ska kunna gå barfota, säger Frida Norlund.

Hon och hennes familj flyttade till området redan 2010. Då var det lugnt, tycker hon.

– Området som det ser ut nu är inte vad vi ville ha. Nu är det bra att polisen är här, men också tråkigt att de ska behöva det.

Stefan Holmén, närpolischef, är medveten om problemen och menar att området är prioriterat.

– Vi är lite tagna på sängen över att så många dras till Hornsbergs strand. Det är väldigt mycket folk på en väldigt liten yta, vilket ger flera olika problem, säger han.

Så fort polisen inte har andra ärenden att rycka ut på kommer poliser att närvara vid Hornbergs strand.

– Vår närvaro är mest behövlig där. Vi lägger ner alla lediga resurser vi kan uppbringa just nu. Sjöpolisen, ordningspolisen, tunnelbanepolisen, kustbevakningen – alla har som uppdrag att titta till området.

De brott som sker på platsen är bland annat narkotikabrott, skadegörelse och misshandel. Men det finns inget isolerat problem. Nedskräpning och att det bara finns en enda offentlig toalett är ytterligare saker som stör de boende. För att göra sina behov tränger badgäster in sig på restaurangerna eller går in på innegårdarna till de hus som ligger utmed kajen, menar Stefan Holmén.

ANNONS

– Nu måste vi se till att otryggheten blir en trygghet och jobba långsiktigt.

Många felparkerar sina bilar, och det har varit problem med fortkörningar genom området. Nu har kommunen satt upp trafikbulor.

– Folk buskör med vattenskotrar, och riskerar att köra på badande. Tanken är att området för badande ska vara avskärmat. Men kommunfullmäktige tog inte upp ärendet innan sommaren, utan det ska beslutas i höst, säger Holmén.

Lisbeth Rieser är avdelningschef för socialomsorgen vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning.

– Det är väldigt mycket folk på en väldigt begränsad yta. Vi får jobba med det här så fort vi kan. Vi diskuterar olika åtgärder och tittar konkret på vad som behöver göras för att underlätta miljön.

Frida Norlund är upprörd över all nedskräpning i området. Här med sonen Dominic Nilsson, snart fyra år.

Vi är lite tagna på sängen över att så många dras till Hornsbergs strandStefan Holmén, närpolischef

Fakta

Byggt på utfylld mark i vattnet

Bostadsområdet vid Hornsbergs Strand påbörjades år 2007 och stod klart 2012.

Längs med vattnet är det en park som är byggd på utfylld mark. Tanken är att det ska knyta samman det gångstråk som finns runt hela Kungsholmen.

Formellt sett råder det fortfarande badförbud. Beslutet om att häva badförbudet togs aldrig upp i kommunfullmäktige innan sommaren.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.