Boende vid Frösundaleden: Vi får ta skiten!

Tung trafik kommer att få ta ny väg.
Tung trafik kommer att få ta ny väg.
För en månad sen slutade Länsstyrelsen att rekommendera Solnavägen som led för farligt gods. Det har fått läsare att reagera.

– Gissa vilken väg de kommer att åka nu? säger en kvinna som bor vid Frösundaleden.

Solnavägen ska bli en stadsgata, vilket vi har berättat om i tidigare artiklar. Ett led i det arbetet har varit att få bort den tunga och farliga trafiken från vägen, vilket staden bett Länsstyrelsen att göra.

Länsstyrelsen beslutade därför för en månad sedan att inte längre rekommendera vägen som led för farligt gods, vilket betyder att man kan bygga hus närmre gatan.

Men beslutet väcker inte bara muntra känslor. En läsare som bor intill Frösundaleden gav beslutet tummen ner.

– Jag är så förbannad. Gissa vilken väg de kommer att åka nu? Det blir vi andra som får ta skiten när trafiken åker på Frösundaleden istället.

Hon är orolig för vad som skulle kunna hända, med tanke på den ständiga trafikinfarkten längs med Frösundaleden.

– Tänk dig all trafik, köerna till Mall of Scandinavia och så plötsligt börjar två tankbilar att brinna. Det blir en katastrof, säger hon.

Länsstyrelsen har sedan tidigare slutat att rekommendera även Enköpingsvägen som led för farligt gods.

– Den vägen ingick i E18, sen drog man om E18. Det går inte längre lika mycket trafik där så vi tog bort den. Vi har tagit bort vägarna efter önskemål från kommunernas sida, säger Mateusz Sosnowski, brandingenjör på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Däremot är E4/Uppsalavägen, Bergshamravägen och Ulvsundaleden och Frösundaleden fortfarande kvar som rekommenderade leder.

– Frösundaleden är svårare att ta bort eftersom det är så mycket genomfart där. Det finns inga planer på att ta bort den som rekommenderad led, säger Mateusz Sosnowski.

Betydelsen av att inte längre rekommendera en väg som led för farligt gods skiljer sig åt mellan till exempel Solna, där det bara är en rekommendation, och Stockholm.

– Det är inte förbjudet, utan det är där vi ser att det är lämpligt att köra. Men innanför tullarna i Stockholms stad är det förbud, säger han.

Torsten Svenonius, ordförande i byggnadsnämnden (M), menar att det är omöjligt att ta bort alla rekommenderade leder.

– Det är ett sånt där klassiskt dilemma. Någonstans måste ju den typen av trafik gå. Det handlar ju om att försörja olika verksamheter, som till exempel drivmedelsstationer, säger han.

Fakta

Farligt gods

Farligt gods är ett samlingsbegrepp för ämnen och föremål som har sådana farliga egenskaper att de kan orsaka skador på människor, miljö eller egendom, om de inte hanteras rätt under en transport.

Källa: Transportstyrelsen