ANNONS

Boende vill stoppa buskörning på Nämdö

Buskörning med fyrhjulingar ställer till det ute på Nämdö. Nu varnar både boende och Värmdös ekolog för att skogen riskerar att förstöras.

– Det är ett ökande problem som inte blir bättre, säger Gunilla Söderqvist.
ANNONS

I takt med att intresset för fyrhjulingar ökar i skärgården ökar också problemen som de kan medföra. På Nämdö har gång- och cykelstigar på privat mark länge använts av fordonen fast de inte får.

– Att folk går och cyklar är ju helt okej, men att åka fyrhjuling genom skogen förstör den, säger Gunilla Söderqvist, representant i Skärgårdsrådet.

Där har frågan tagits upp i flera år,

– Egentligen var aldrig tanken att folk skulle ta sig landvägen över ön, för det finns ju inga vägar, men med fyrhjulingarna har det blivit lättare att ta sig igenom skogen utan att krångla med båt, Gunilla Söderqvist.

Värst är det varje gång det har regnat och stigarna blivit för regniga och hala.

– Då har fyrhjulingarna åkt vid sidan av stigarna och pölarna och plöjt upp en egen väg mitt.

Nu har det gått för långt, tycker boende, men också Värmdös kommunekolog. På skärgårdsrådets senaste möte finns antecknat att ekologen menar att något måste göras för att rädda den karaktäristiska tallskogen som finns i skärgården.

Nu hoppas Gunilla Söderqvist att de som kör antingen kan sluta med det, eller att vägen anpassas för körning.

– Man har bara låtit det vara och då blir det liksom aldrig bättre. Nu hoppas vi att vi kan göra en lite bättre väg, kanske i samband med fibernedgrävningen. En grusgång eller en stig med bark, som klarar fyrhjulingarna, säger hon.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.