Postnord vägrar dela till boende i Visättra

Solveig Granholm och Frank Sörenssen, grannar med olika slags brevlådor.
Solveig Granholm och Frank Sörenssen, grannar med olika slags brevlådor.
De brevinkast som postnord anser är för tröga och smala måste bytas ut
De brevinkast som postnord anser är för tröga och smala måste bytas ut
Ett 100-tal hushåll i Visättra får ingen post i brevlådan utan tvingas hämta posten en halvmil från hemmet. Anledningen är att Postnord vägrar dela ut till de boende i föreningen som har för trånga brevinkast.

– För många är det här pest och pina, Har man inga fortskaffningsmedel och dessutom är gammal och kanske har svårt att röra sig är det jätteproblematiskt, säger Frank Sörenssen som bor i den drabbade bostadsrättsföreningen på Sågstuvägen i Visättra.

Mitt i har tidigare berättat om de omkring 100 hushåll i Visättra som i början av mars fick veta att Posten skulle sluta dela ut brev till dem om de inte bytte sina alltför trånga brevinkast. Nu har Postnord gjort slag i saken och införde för drygt två veckor sedan poststopp för omkring en tredje del av hushållen på Sågstuvägen.

Samma port olika behandling

Frank Sörenssen får fortfarande sin post som vanligt men Solveig Granholm som bor mitt emot honom har fått posten indragen.

– Det är ju helt bisarrt. Rent teoretiskt skulle ju Solveig kunna skriva sig hos mig och på så sätt slippa ta sig till postens kontor för att hämta sin post.

Brevinkasten är snarlika men det ena går att öppna lite mer än det andra.

– Det ska vara minst tre centimeter och mitt är några millimeter smalare, säger Solveig Granholm, öppnar sin egen och grannens brevlåda och demonstrerar skillnaden.

”Får inte gå till så här”

Alltför tröga och smala brevinkast innebär enligt Postnord ett arbetsmiljöproblem för brevbärarna och måste bytas ut. Men att behöva gå så långt som att sluta dela ut posten är någonting man på posten helst velat slippa.

  Fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar får gott om tid rätta till problemet och vi har skickat ut brev i omgångar och på olika sätt försökt inbjuda till dialog men inte fått någon respons så nu har vi vidtagit åtgärder. I de allra flesta fall går det inte så här långt, utan man tillmötesgår våra arbetsmiljökrav, säger Erik Fogelström, produktionsområdeschef på Postnord.

Örjan Ahrenfeldt, bostadsrättsföreningens ordförande, tycker inte att det får gå till så här.

– Om Postnord anser att det är ett arbetsmiljöproblem är det deras problem att lösa och bekosta det. Posten kan inte kräva att fastighetsägare ska bekosta en förbättring av brevbärarnas arbetsmiljö, det är rentav olagligt, säger han.

Har rätt att sluta dela ut posten

Men på Post och telestyrelsen, anser man inte att Postnord har brutit mot lagen.

– För att posten ska vara skyldig att dela ut breven måste det finnas godkända anordningar och det ansvaret ligger på fastighetsägaren. De flesta rättar sig efter bestämmelserna och byter ut sina brevinkast men gör de inte det har posten rätt att ställa in sin utdelning, säger Sten Selander, chef för PTS postavdelning.

Solveig Granholm och många med henne känner oro för att inte hinna få viktig post i tid. Brev Breven måste hämtas på postens företagscenter på Sjödalsvägen, cirka fem kilometer bort och öppettiderna är begränsade. Solveig har de senaste veckorna bara lyckats ta sig dit två gånger.

– Tänk om angelägna brev från till exempel läkare eller bank och så ska bli liggande för länge, det kan få allvarliga konsekvenser.

Nu har hon på eget initiativ beställt en ny dörr. För omkring 15 000 kr

– Jag har tagit det på avbetalning så blir det inte lika kännbart. Kanske var på tiden att skaffa ny i alla fall, min gamla var från 80-talet.

Oklart hur länge

Alla enskilda personer som på egen hand åtgärdar problemet ska höra av sig till Postnord, säger Erik Fogelström. I övrigt fortsätter poststoppet tills bostadsrättsföreningen svarar med en konkret handlingsplan och förslag på åtgärder.

– De handlar om enkla förändringar som gör stor skillnad för brevbärarna. En sådant här åtgärd kommer först efter lång tid och intensiva försök till dialog säger Erik Fogelström.