ANNONS

Boendeparkering kan försvinna för nybyggen

Arkivbild
Arkivbild
Boendeparkeringen kan slopas helt för boende i nybyggda hus. Det föreslår trafikkontoret i en ny utredning.
ANNONS

Mitt i kunde i början av september avslöja att boendeparkeringen skulle kunna försvinna helt i Stockholm i framtiden. En utredning inleddes på trafikkontoret för att ta reda på om ”dispensen för boendeparkering är förenlig med ett växande Stockholm”.

Det är den inte, slår utredningen som presenteras på nästa trafiknämnd, fast – i alla fall inte i nyare bebyggelse.

Eftersom nya hus redan på förhand ska planera för ett tillräckligt antal platser finns det ingen anledning att låta dem få subventionerad parkering på gatumark, menar trafikkontoret. Man föreslår därför att staden ska utreda ett system liknande det som finns i Göteborg, där boenden i nybyggen inte får någon boendeparkering.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) instämmer med trafikkontoret.

– Ja, jag håller med om att det system vi har i dag inte är förenligt med en växande stad.

Kontoret kommer nu att utreda frågan om att ta bort förmånen för nybyggda hus och var man i så fall ska dra gränsen för när ett hus kan ses som nybyggt.

– Det är den principen man arbetar med i Göteborg. Man vet redan vad som gäller som nyinflyttad.

När det gäller äldre bebyggelse skulle man inte tjäna särskilt mycket på att slopa boendeparkeringen, enligt utredningen.

”Det begränsade antalet våningsplan i äldre bebyggelse gör att antalet boende inom dessa områden begränsas per automatik.” skriver trafikkontoret som också slår fast att det går att höja avgiften för dessa boende om man upplever att de med boendeparkering blir för många.

ANNONS

Hur ser du på boendeparkeringens framtid i Stockholm?

– Det är ju en undantagslagstiftning som togs fram för innerstan där många hus byggdes innan bilen var påtänkt. Det är förståeligt utifrån dåtiden men det finns egentligen ingen anledning att ha boendeparkering där parkering finns tillgodosett. Det är lite svårt att peka ut exakt var och det är något trafikkontoret får analysera, säger Daniel Helldén.

Fakta

Boendeparkering

Den som bor i ett område med boendeparkering kan köpa ett boendeparkeringstillstånd och på så sätt parkera fritt i just det området.

Priset på tillståndet beror på vilket taxeområde man bor i och sträcker sig mellan 1 100 kr/månad (city och gamla stan) till 300 kronor  (Riksby, Stora Mossen, Hägersten, Bagarmossen)

Det kostar också 300 kronor att ansöka om boendeparkering.

 

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.