Boendeparkering kritiserades av oppositionen

Förra veckan diskuterades den nya parkeringsstrategin, som innebär boendeparkering i förorten, på stadsdelsnämndens möte.

Liberalerna kallar förslaget för "förortsfientligt" och moderaterna är också kritiska.

Förslaget på stadens nya parkeringsstrategi, som just nu är ute på remiss, innebär p-avgifter och boendeparkering i Hässelby-Vällingby.

Avgiften i stora delar av Vällingby föreslås bli fem kronor i timmen på vardagar 07-19 och 300 kronor i månaden för boendeparkering. Det kan bli verklighet tidigast om tre år. Nivåerna i Hässelby är ännu inte fastställda och aktiveras tidigast inom fem till åtta år.

Förra veckan var det dags för stadsdelsnämnden att tycka till om parkeringsstrategin. Förvaltningen och majoriteten i nämnden tycker att förslagets fokus, syfte och mål är helt i linje med stadens styrdokument.

Men alla i nämnden var inte eniga när remisssvaret skulle klubbas. Liberalerna kallar förslaget för förortsfientligt och menar bland annat att p-avgifter är onödiga i villaområden som i dagsläget inte har någon parkeringsbrist.

Även moderaterna är kritiska till förslaget om boendeparkering.

– Särskilt eftersom SL samtidigt föreslår att dra ner på bussarna, säger Bo Arkelsten (M).

Han är också kritisk till de nya p-reglerna som infördes i höstas, då p-avgifter infördes på flera nya gator. Bland annat Dalkärrsleden, där det är helt förbjudet att parkera på båda sidorna av gatan under städdagar. Moderaterna har därför lagt ett förslag på att tillåta parkering på andra sidan gatan under städdagarna.

– När det blir helt fritt så blir det till en genomfartsgata som får väldigt mycket och snabb trafik. Just under städdagen borde man få parkera på sidan som annars har p-förbud, då kan inte folk köra så fort förbi heller, säger Bo Arkelsten.