ANNONS

Det lilla boendet behöver inte vara trångt

Lillo Josserand storttrivs i sin lägenhet i konceptboendet 15/20.
Lillo Josserand storttrivs i sin lägenhet i konceptboendet 15/20.
Kvadratmeterpriset kan stiga över 150 000 kronor men då ingår också ett gemensamt vardagsrum, en lyxig innergård och ett gym med egen PT.
Konceptboendet 15/20 på Kungsholmen vill få minilägenheten att kännas stor.
– Jag blev helt fascinerad av det här boendet, säger Lillo Josserand.
ANNONS

Lillo Josserands boyta är 20 kvadratmeter. I drygt ett år har hon bott i 15/20, som fått sitt namn efter adressen Kronobergsgatan 20 och Inedalsgatan 15. Här är alla lägenheter små, vissa tvåor är bara 35 kvadrat, men trots den lilla ytan är känslan ändå lyxig. Det är högt i tak, fönster från tak till golv och en balkong längs med hela lägenheten.

– Det är så ljust att det känns som att man är ute även när man är inne, säger Lillo Josserand.

Bonusytor utanför lägenheten

Men det speciella med 15/20 är vad som ingår utanför den egna lägenheten. Här finns ett gym med egen PT, stor innergård och ett gemensamt vardagsrum.

– För mig är det viktigt att kunna bjuda hem vänner på middag. Vi har varit 20-25 personer ibland i det gemensamma vardagsrummet och lagat mat i köket där, berättar Lillo Josserand.

Sedan fyra månader tillbaka ligger restaurangen Breakfast & Wine i huset. Det är öppet för alla men erbjuder bonusservice till de som bor i 15/20, exempelvis frukostprenumeration, städning och nyckelutlämning.

– Det är lite som en hotellobby. Det är rätt nytt så jag håller på att skruva på konceptet lite, säger grundaren Tom Söderberg.

Lillo Josserand bor i 15/20 på Kronobergsgatan. Foto: Kristian Lönner

Högt pris per kvadratmeter

Baksidan är priset. Per kvadratmeter är 15/20 extremt dyrt. 150 000 kronor per kvadrat är inget ovanligt. Men Lillo Josserand tycker ändå att det är värt det.

ANNONS

– Jag hade en budget och man måste alltid kompromissa med något. Jag bor hellre litet och centralt i ett fint hus än stort långt utanför stan. Senare, om man blir sambo, kanske prioriteringarna blir annorlunda.

Smarta lösningar för små boenden

Att många väljer att bo i små lägenheter är något som Michael Sandblom, som driver Compact Living Store på Kungsholmsgatan, tagit till vara på.

– Vi gör om ettor till treor, säger Michael Sandblom.

Och det handlar inte om att sätta upp nya väggar och skapa trånga gångar i lägenheten. Istället är fokus på att dubbelutnyttja ytor och använda möbler med flera funktioner.

– Bordet vi sitter vid nu är också en säng, berättar Michael Sandblom när Mitt i besöker butiken.

Michael Sandblom visar ett vitrinskåp som också är en säng. Foto: Kristian Lönner

Diskmaskin och ugn i ett

En ugn kan också vara en diskmaskin, en soffa kan med ett ett enkelt handgrepp fällas ner till en säng. Ett minimalt skrivbord kan dras ut och bli ett matbord för 14 personer. Ett vitrinskåp kan vridas 180 grader och bli en dubbelsäng.

– Den minsta lägenhet som vi gjorde om var 12 kvadrat. Men även där kan man bo med dubbelsäng, soffa och matrum om man gör det smart.

Synen på att bo litet har förändrats, menar Michael Sandblom.

– Idag betyder det snarast att man är smart och lägger pengarna på annat än kvadratmeter. Det är lite av en livsstil.

Här kan du läsa hela vår serie om hur trängseln i innerstan påverkar oss: