Boexpert: ”Som i början på 90-talet”

Dagens bostadssituation liknar den som var i början på 90-talet.

Marknaden är kokhet men det är för tidigt att prata om en bostadsbubbla, menar professorn i fastighetsekonomi Stellan Lundström.

– För att det ska vara en bubbla måste det spricka någonstans och för närvarande ser det inte ut så. Efterfrågan ökar och man hinner inte bygga i takt med efterfrågan, säger Stellan Lundström.

Men att en bubbla kan uppstå och spricka blev tydligt i början på 90-talet.

– Det var senaste gången som vi hade samma fenomen med spekulation på bostäder. Efter att bubblan sprack gav det med sig och sedan har det varit ganska lugnt fram till nu, säger Stellan Lundström.

Han förklarar att det finns flera orsaker till att spekulation uppstår. Riskfördelning är ett centralt begrepp för att förstå fenomenet. Byggföretagen spelar säkert genom att sätta ett fast pris och snabbt sälja ut bostäderna.

– Då kan priset gå upp 20 procent eller mer på ett år och det skapar möjlighet att köpa en lägenhet trots att man aldrig tänkt flytta in.

Är det hälsosamt att bostadsmarknaden fungerar så här?

– Spekulation brukar aldrig betecknas som hälsosamt. Byggherrarna brukar inte tycka om det här eftersom det sprider dåligt rykte. Men det är så marknaden fungerar och det här är en slags temperaturmätare.

Vilka är det som ägnar sig åt sådant här?

– Jag kan tänka mig att det främst är privatpersoner som har slantar över och som kan tänka sig att spekulera med några hundra tusen. Det är lättförtjänta pengar.

Hur kan man komma till rätta med det här?

– Det enklaste vore nog om byggherrarna förändrar försäljningsproceduren och att man inte använder ett fast pris, säger Stellan Lundström.

Men Patrik Ericson, projektchef på Brabo Stockholm, är tveksam till om det är möjligt att stoppa den här typen spekulation genom högre priser.

– Vi har en kalkyl som vi jobbar efter. Det låter chansartat att ta ut betydligt högre priser från start. Det blir ett resonemang som kanske håller när priserna går upp hela tiden men så har det ju inte alltid varit, säger han.

Läs mer: Lägenheter i Fyren säljs innan inflytt