Bohlin: Myter om vaccin är ett problem

Ella Bohlin, (KD).
Ella Bohlin, (KD).
Efter ett fall av mässling i förra veckan i Högdalen vill regionrådet Ella Bohlin (KD) lyfta diskussionen om vaccinmotstånd.
– Det är viktigt att det sprids rätt information på regional nivå och att så många som möjligt ska bli vaccinerade, säger hon.

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd för Stockholms stad, är orolig för vad som kan ske i framtiden efter förra veckans upptäckt av mässling.

– Det vi vet är att det finns ett konstaterat fall av mässling i Högdalen och det gör mig bekymrad, säger Ella Bohlin till Mitt i.

Myter om vaccinationer

Hon menar att det har blivit en vanlig företeelse med fejknyheter om vacciners negativa bieffekter. Sedan några år tillbaka har det börjat spridas myter om vaccinationer. World Health Organization, WHO, har listat antivaccinations-rörelser som ett av världens tio största hot mot hälsa 2019.

– Det är viktigt att det sprids rätt information på regional nivå och att så många som möjligt ska bli vaccinerade. Jag vill uppmana regeringen och statsdepartementet att möta företag som Facebook för att gemensamt motverka vaccinmotståndare, säger Ella Bohlin.

Aktivt arbete på sociala medier

Hon beskriver hur Pinterest, ett populärt tillhåll för pysselfantaster, redan aktivt arbetar med att förhindra att antivaccin-information sprids.

– Vi behöver titta på andra länder som arbetat framgångsrikt. I Australien riskerar förskolorna höga bötesbelopp om de inte säkerställer att alla barn är vaccinerade, säger Ella Bohlin.

Enligt rapporten som WHO publicerat för året om olika hälsoproblem dog 72 personer av mässling i europa 2018. Det är den högsta siffran på tio år. Samma år registrerades 38 fall av mässling i Sverige.