ANNONS

Bok om runriket skapar storbråk

Boken som skapar strid.
Boken som skapar strid.
Länsmuseet vill släppa en bok om runriket kring Vallentunasjön. Mot författarens vilja:

– Detta är sorgligt och pinsamt, säger Rune Edberg.
ANNONS

I förra veckan skulle boken ”Guide till runriket” ha lanserats med pompa och ståt på Huvudbiblioteket i Täby. Men festligheterna ställdes in. Orsaken är att Stockholms läns museum, som står som utgivare, hamnat i ett ordentligt gräl med bokens huvudförfattare Rune Edberg.

Enligt honom tilläts museet använda hans texter mot villkoret att han fick göra vissa ändringar. Den överenskommelsen bröts, hävdar Rune Edberg. Han menar att boken nu innehåller flera fel och brister.

– Detta är sorgligt och pinsamt eftersom boken riktar sig till en intresserad allmänhet som har rätt att kräva att det går att lita på vad fackmän skrivit, säger han i en skriftlig kommentar till Mitt i Täby.

Rune Edberg kallar boken en piratutgivning och kräver att museet drar tillbaka den. Men han får motstånd. Länsmuseets chef Peter Bratt har kopplat in en jurist och planen är att släppa boken mot författarens vilja.

– Han har skrivit i sin tjänst som anställd på museet och inte som fristående författare. Jag har svårt att se att boken dras in men frågan måste vara glasklar innan lansering, säger Peter Bratt.

Han menar att felen som kommit med i boken är ”väldigt marginella” och inte bör anses som något hinder. Museet har finansierat boken som nu ligger rykande färsk från tryckeriet i drygt 1000 exemplar.

– Vi hoppas självklart att det här ska lösa sig på bästa sätt. Vi vill gärna att boken kommer ut men måste först avvakta juristens bedömning.

Runriket ligger runt Vallentunasjön och är världens mest runstenstäta bygd, enligt Stockholms läns museum.

ANNONS