Bokbråk efter bibliotekskväll

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans Barje (M) får kritik. Oppositionspolitiker upprörs av hans bokval på bibliotekets vip-kväll: ”Negern med de vita händerna”.

– Overkligt! säger miljöpartisten Camilla Bauer.

När Hans Barje (M) höll tal på vip-kvällen på Lidingös bibliotek berättade han om böcker som betytt mycket för honom i hans ungdom. En av böckerna hette ”Negern med de vita händerna”.

Camilla Bauer (MP) satt i publiken och blev upprörd. Hon tycker att han borde ha valt en annan bok med tanke på den senaste tidens debatt om stereotypa föreställningar om svarta.

– Jag kände bara ”nej”, det kan inte vara så att han går rakt in i det här. Ämnet är ju så känsligt, säger hon.

Ewelyn Lewandrowski (L) reagerade också.

– Det är så politiskt inkorrekt och onödigt. Av respekt för svarta personer använder man inte det här ordet okommenterat i dag. Man hörde hur publiken drog efter andan, säger hon.

Men Hans Barje tycker inte att han gjorde något fel.

– Jag tog upp en deckare, en helt normal deckare om en vit kille som målade sitt ansikte svart. Det här var en bok som jag kom ihåg, jag funderade inte över att det var något nedvärderande alls med det, säger han.

Tänkte du på att någon kunde reagera på ordet ”neger”?

– Jag insåg att någon kanske kunde tänka ”å vad konstigt”, men boken hade den rubriken när den skrevs och det speglar inget av hur det ser ut i dag.

Ola Karlsson är språkvårdare på Språkrådet. Han anser att man bör vara försiktig med att använda ordet ”neger” i alla sammanhang eftersom det i dag är så nedsättande och politiskt laddat.

– Det går ju inte att undvika helt, till exempel när man omtalar äldre boktitlar. Men behöver man använda det, måste man normalt kommentera och distansera sig från ordvalet.

Fakta

Bok från 1913

Boken ”Negern med de vita händerna” är en detektivroman som skrevs 1913 av den norske författaren Sven Elvestad under pseudonymen Stein Riverton.