Bokcitat rör upp känslor i Rinkeby

Skylten på Rinkeby torg citerar ur en roman av Kerstin Ekman. Texten handlar om Rinkeby.
Skylten på Rinkeby torg citerar ur en roman av Kerstin Ekman. Texten handlar om Rinkeby.
En skylt med ordet ”neger” väcker känslor i Rinkeby.

Skylten ingår i Stockholms stads projekt ”Det litterära Stockholm” och innehåller ett utdrag ur en roman av Kerstin Ekman.

”Sylvia satt och tänkte på sin första Parisresa, det var första resan utomlands överhuvudtaget och hon hade aldrig sett en neger. Som man sa.” Så lyder delar av ett utdrag ur Kerstin Ekmans roman ”Gör mig levande igen” på en skylt inom projektet ”Det litterära Stockholm”.

Ordet ”neger” är nästan helt bortskrapat. Flera personer i Rinkeby har reagerat på att Stockholms stad har satt upp en skylt där ordet används.

Kadaffi Hussein är en av de Rinkebybor som tycker att ordvalet är olämpligt.

– Det är år 2013 nu. Det finns bättre ord att använda för att beskriva en svart person. Stockholms stad borde ha hitta en annan dikt. Jag vill att de byter ut skylten helt och hållet.

Att texten i sig inte är rasistiskt menad förstår Kadaffi Hussein, men han tror den kan tolkas fel, speciellt i en ort som Rinkeby där en del inte talar så bra svenska.

– Stockholms stad pratar om mångfald, men den här skylten sänder ut fel signaler, säger han.

Skylten som sitter uppe i Rinkeby är en av 72 skyltar som Litterära Stockholm har satt upp runt omkring i staden. Den har suttit uppe sedan 2004 och texten handlar om Rinkeby.

Gunilla Berglund, som är ansvarig för skyltarna, förstår att ordet kan tolkas negativt menar att man kan tänka sig att ta till sig kritiken från medborgarna.

– I mars kommer vi att ha skyltgruppsmöte då vi kommer att ta upp en diskussion kring skylten och ta ett beslut. Det är en fråga vi måste ta upp när hela gruppen är samlad, säger hon.