Bokhandlarna blir eld och lågor under bokrean

Elisabeth Mittag Leffler tillsammans med mamman Eivor Hult på Näsbyparks bokhandel.
Elisabeth Mittag Leffler tillsammans med mamman Eivor Hult på Näsbyparks bokhandel.
Bokmalarnas högtid är här. Den årliga traditionen med bokrea fortsätter att dundra vidare och hos bokhandlarna i Täby är det nästan en högtid.
– Vi är väldigt uppspelta, säger Elisabeth Mittag-Leffler på Näsbyparks bokhandel.

Nu är tiden inne för alla bokmalar och bibliofiler, det är nämligen dags för årets bokrea. På Näsbyparks bokhandel har man förberett för vinterns stora bokfest.

– Vi har bullat upp ordentligt här, säger Elisabeth Mittag-Leffler.

Deras bokhandel är lite av ett familjeföretag. Elisabeths mamma Eivor tog över bokhandeln 1987 och efter flera år i trogen tjänst lämnade hon över stafettpinnen till dottern på 1990-talet. Hon säger att den årliga bokreans popularitet visserligen har dalat genom åren, men att den fortfarande står stark.

”Många köper tjusiga kart- och matböcker”

– Det är vår bästa kampanj under året och utan den hade det blivit rätt så långsamt mellan jul och sommar. Vi och våra kunder är väldigt uppspelta, framförallt stammisarna, säger Elisabeth och skrattar.

Eftersom hon mångt och mycket driver bokhandeln i egen regi är deras butik inte lika bakbunden som de stora kedjorna när det gäller vilka titlar de kan ställa ut.

– Vi drar fram en massa lådor med böcker vi tror på och gillar, och som inte alltid står i katalogerna, säger hon.

Men vad är kunderna ute efter då?

– ”Gutenberggalaxens nova” är populär, Karin Bojs senaste bok likaså.  Även Timbuktus ”En droppe midnatt” och böcker om andra världskriget säljer väldigt bra. Många passar också på att köpa böcker man inte skulle köpa i vanliga fall, som tjusiga kart- eller matböcker.

”Vi hade behövt mer än valium för att lugna ner oss”

Bokrean – en högtid

På Akademibokhandeln i Täby Centrum är man eld och lågor över årets bokrea.

– Vi är så laddade här, vi hade behövt mer än valium för att lugna ner oss. För oss handlar det inte bara om försäljningssiffror utan vi älskar att möta kunder och prata böcker. Det är en helhetsupplevelse, säger säljaren Helena Hedlund, som brukar kalla sig för en kvalificerad bokmal.

Hon säger att vissa anställda till och med klätt upp sig inför den stora reastarten. Titlar som ”Homo Deus” av Yuval Harari och ”Hjärnkraft” av Anders Hansen går bra, men det är hälsa och mat som lockar mest.

– Alla vi som jobbar här har någon form av litteraturintresse. Vi försöker inte bara sälja utan vi kan litteratur, säger Helena Hedlund.

Bokrean brukar pågå under en månads tid.