Bokrean – en läsarklassiker som håller i sig

Bokrean – en läsarklassiker som håller i sig.
Bokrean – en läsarklassiker som håller i sig.
Årets bokrea är igång och den är lika populär som tidigare år. I alla fall enligt bokhandlarna i Danderyd, de tror inte att den kommer att tackla av.

När Akademibokhandeln slog upp portarna klockan sju på tisdagsmorgonen i Mörby centrum var det redan mycket folk på plats. Många har väntat på att årets bokrea ska starta.

– Det här verkar vara årets höjdpunkt. Jag upplever att folk är entusiastiska och glada. För oss är det ett bra tillfälle att sälja läsglädje, säger Helena Berggren som är butikschef på Akademibokhandeln i Mörby centrum.

Bästsäljarna har hittills gått bra men flera vill åt gamla klassiker att fylla sina bokhyllor med. Så upplever Dorothea Hygrell, som tog över Djursholms bokhandel i höstas, att det är.

– Folk vet att vi inte kör samma rea som de stora kedjorna. Vi säljer ut de som stått länge i hyllorna under rean och gör inte extrabeställningar på vissa böcker, säger hon.

Bokrean lever än

Över 600 titlar finns på bokrean i Djursholm och då handlar det om enstaka exemplar. Här finns inte bokhögar med många exemplar av varje bok och några har redan gått åt.

– Det är lite annorlunda här. En bok som är två år gammal syns inte längre i hyllan om den inte ligger framme. Egentligen tycker jag att det är konstigt att man rear ut böcker som var nya i höstas, säger Dorothea Hygrell.

Vilken är den senaste bok du läste?

– Det var Kazuo Ishiguro:s ”den otröstlige”. Den är inte så lättläst men jag skulle rekommendera den till läsvana personer.