ANNONS

Bokslukaren som läser allt

Evert Eliasson från Täby läser minst tre böcker varje vecka.
Evert Eliasson från Täby läser minst tre böcker varje vecka.
Bokslukaren Evert Eliasson från Täby läser minst tre böcker i veckan.

Hemma har han minst 2 500 böcker.

– Förra året läste jag 197 böcker och i år har jag hittills läst 180, säger han.
ANNONS

Vi ses på en av Evert Eliassons favoritaffärer i Täby centrum, Pocket shop. Innan jag ens hinner börja intervjun flödar boktipsen ur Evert och han plockar upp bok efter bok ur tygkassen han har med sig.

– Jag litar mer på Man Booker Prize nomineringar än Nobelpriset. De är mer inspirerande, säger han.

Snabbt närmar vi oss hyllorna med skönlitteratur, fantasy och deckare.

– Burial Rites av Hannah Kent är fantastiskt bra, den borde du läsa. Och tack vare Twillight kom jag in på fantasy och The Shadowhunter Chronicles, den borde du också läsa, säger han.

Det var redan i sexårsåldern som Evert Eliasson kom in i bokslukaråldern. Egentligen fick man som barn på den tiden inte vistas på vuxenavdelningen men för Evert gjordes det ett undantag.

– Jag minns särskilt en gång när en vuxen sa till personalen om att jag var på fel avdelning men hur personalen stod upp för mig. Det var tur att jag hade mitt enorma läsintresse annars hade jag aldrig klarat gymnasiet, berättar han.

De flesta böcker läser Evert böcker på engelska och han gillar verkligen böcker från alla genrer. Tack vare jobbet på pendeltågen kan han även läsa på jobbet. Evert tar upp en läsplatta och visar mig goodredads som är ett forum för bokslukare. I år har Evert satt ett mål för sig själv där han ska läsa 200 böcker.

– Förra året läste jag 197 böcker och i år har jag hittills läst 180, så jag tror inte det blir några problem att komma upp till mitt mål, säger han.

Trots att Evert läst sedan han var barn så finns det vissa böcker han undvikit som klassikerna av Strindberg, Moberg, Martinsson och Lagerlöf.

ANNONS

– När man gick i skolan bar det mycket analyserande av böcker och det förstörde en del för mig. Jag vill inte bli för analyserande utan har hellre kvar läsglädjen och läser olika typer av böcker.

Jag som själv har ett stort intresse för att läsa frågar Evert om uppdelandet av böcker i ungdomsböcker och vuxenböcker och att vissa böcker anses som finare än andra.

– Jag har aldrig förstått det där med hur vissa kan rata vissa genrer. Till dem skulle jag vilja säga, öppna dina sinnen och ta emot. Pröva att läsa något annat än det du brukar.

Fakta

Everts boktips

* Liane Moriarty ”Big Little Lies”

På en förskola blir ett barn anklagat för att ha skadat ett annat barn. Den ena hemligheten efter den andra kommer upp och ställer till det.

Kommentar: Föll för humorn, språket, flytet i berättelsen. Rekommenderas varmt.

* Ray Celestin ”The Axeman’s Jazz”

I New Orleans, 1919, härjar en seriemördare. Alla försöker ta reda på vem mördaren är.

Kommentar: Makalöst bra, det riktigt doftar, stinker, från sidorna. Jag rekommenderar den verkligen.

* Lisa Williamson ”The Art of Being Normal”

När David som 8-åring skriver att han vill bli en flicka när han blir stor blir han utstött och mobbad i plugget, men sex år senare kanske det kan bli en förändring.

Kommentar: Man lever sig in i berättelsen och lider och gläds med karaktärerna när de försöker förstå vilka och vad de är och när de tvingas bemöta fördomar och oförstående människor. Rekommenderas varmt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.