Bolagets planer bröt mot lagen

Den planerade försäljningen av tre hyreshus i Kungsängen totalsågas i en oberoende granskning.
Den planerade försäljningen av tre hyreshus i Kungsängen totalsågas i en oberoende granskning.
Försäljningen var en dålig affär. Den bröt mot både lagar och egna regler. Ändå beslöt Upplands-Brohus att sälja bostäder värda 300 miljoner kronor, något som totalsågas i en granskning.

Något verkade skumt när Upplands-Brohus planerade att ombilda tre fastigheter i Kungsängen till bostadsrätter. Kommunens revisorer anlitade därför en utomstående utredare. Domen blev hård. Både kommunen och bostadsbolaget totalsågas i rapporten. Utredaren vill inte uttala sig, utan ­hänvisar till kommunens revisorer.

– Jag har aldrig sett så kritiska formuleringar och jag har varit med i 15 år, säger Thomas Ljunggren (M), ordförande för kommunrevisorerna.

I rapporten konstateras att kommunstyrelsen har dålig kontroll på Upplands-Brohus, trots att det är dess plikt att ha uppsikt över bolaget. Men kommunstyrelsens ordförande Irène Seth (M) vill inte berätta varför ingen har reagerat på bristerna.

– Vi ser allvarligt på rapporten. Vi kommer noggrant att analysera den, gå igenom rad för rad och utreda allt. Jag vill inte kommentera närmare än så, säger hon.

Enligt granskaren finns det stora brister, både i hur kommunen kontrollerar sitt bostadsbolag och hur Upplands-Brohus agerar. Kommunen har uppmanat Upplands-Brohus att ombilda till bostadsrätter när det finns intresse från de boende. Bolaget ska då sträva efter en jämn fördelning mellan hyres- och bostadsrätter i området, men andelen hyresrätter i Kungsängen är bara 17 procent.

Dessutom måste försäljningen vara en bra affär för bolaget. Utredningen som Upplands-Brohus beställt visar dock att en försäljning inte skulle gynna bostads­bolaget, tvärtom är det en dålig affär.

Trots det beslutade Upplands-Brohus styrelse i september att sälja husen.

– Vi har inte medvetet gjort en dålig affär. Vi har följt direktiven från ägaren att erbjuda en omvandling. Vi har inte gått på den prissättningen i utredningen, utan gjort en egen bedömning, säger Tom Slettengren (M), ordförande i Upplands-Brohus styrelse.

Bostäderna skulle säljas för 300 miljoner kronor. Men Upplands-Brohus hade inga tankar på att beslutet att sälja skulle tas i kommunfullmäktige. Trots att gränsen för när det måste ske är 25 miljoner.

– När vi tog beslutet hade vi fått andra signaler, att det inte behövdes. Nu verkar det som att det inte är korrekt, säger Tom Slettengren.

Granskaren skriver i sin rapport att försäljningen inte bör genomföras. Hur kommunen och Upplands-Brohus kommer att agera framöver återstår att se.

– Klart att det känns lite genant, men det är smällar man får ta i. Det här måste gås till botten med, säger Tom Slettengren.

Fakta

Vad tycker du om att Brohus vill göra bostadsrätter av tre hyreshus i Kungsängen?

Ali Shukri-Lagerqvist, 23, Bro:

”Jag tror inte många tycker det är bra. Om jag bodde där skulle jag inte vilja köpa. Det blir mycket att tänka på med lån och räntor.”
Anki Söderblad, 48, Kungsängen: ”Det ska finnas hyresrätter kvar. Det är lätt att sälja av, men sedan kan det bli svårt för många, ungdomar till exempel, att få tag på lägenhet.”
Sofie Thimgren, 15, Bro: ”Det är bra, tror jag. Det är bättre att kunna köpa sin lägenhet än att behöva hyra den.”
Anders Fransson, 61, Vällingby: ”Det är bra att det finns hyreslägenheter. Alla har inte råd att köpa en bostadsrätt. Det känns som att det säljs ut alldeles för mycket.”