ANNONS

De demonstrerar mot mindre förskolegård

Föräldrar och barn vill skydda Bollens utegård.
Föräldrar och barn vill skydda Bollens utegård.
I helgen samlades föräldrar och barn utanför förskolan Bollen i Råsunda för att demonstrera mot planerna på en ny, mindre utegård.
– Vi vill skydda barnens rätt att röra sig. De måste ha en dräglig yta att vara på, säger föräldern Annika Malmborg.
ANNONS

I flera år har föräldrar till barn på förskolan Bollen protesterat mot Signalistens planer att bygga bostäder på förskolans utegård. I gengäld ska förskolan få en ny utegård, som enligt föräldrarna är så liten att det blir omöjligt att ens bedriva en förskoleverksamhet.

– Nu har barnen en plats där man samsas med andra hyresgäster. Unga möter gamla. Platsen har olika träd, buskar. Den är varierad och barnen kan utveckla sin motorik. Medan den nya ger plats för tio barn, enligt Boverkets rekommendationer, säger Annika.

Striden om detaljplanen har pågått i flera år. Inte bara mellan föräldrar till förskolebarnen och staden. Överklaganden har gjorts från hyresgäster och grannar, som fått avslag. Nu senast har Mark- och miljööverdomstolen, den sista instansen i miljömål, bett Boverket yttra sig över detaljplanens förskolegård.

8 kvadratmeter per förskolebarn

Boverket rekommenderar 40 kvadratmeter per förskolebarn. I den nya detaljplanen blir det, enligt Boverket, åtta kvadratmeter per förskolebarn. Staden hänvisar till att förskolor i Stockholms innerstad har liknande storlek, eller till och med mindre.  Men det tycker inte Boverket är skäl nog. I en tidigare intervju som Mitt i Solna gjort med Signalistens ordförande Magnus Nilsson, (M), förklarar han stadens syn på Boverkets riktlinjer:

Det finns normer som är tvingande och dem håller vi oss självklart till, men med så många barn som går på förskolan finns ingenstans där man kan bygga en så stor gård som Boverket rekommenderar.

Magnus Nilsson, (M), ordförande Signalisten

– Än en gång bevisar Solna att man inte dimensionerar staden för barnen, säger Annika.

Nu väntar föräldrarna på Mark- och miljööverdomstolens beslut. Det är sista instansen.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.