ANNONS

Så blir Bollens omtvistade höghus

Magnus Nilsson (M) ordförande för Signalisten framför huset på Parkvägen som får stå kvar.
Magnus Nilsson (M) ordförande för Signalisten framför huset på Parkvägen som får stå kvar.
Det nya kvarteret ovanifrån.
Det nya kvarteret ovanifrån.
Parkeringen bakom Erik Lindfors och Magnus Nilsson kommer att bebyggas med 5-6-våningshus.
Parkeringen bakom Erik Lindfors och Magnus Nilsson kommer att bebyggas med 5-6-våningshus.
Bollen, Råsunda, Solna
Så här ska kvarteret se ut från Vintervägen. Parkeringen ersätts av garage under husen.
Femvåningshuset på Parkvägen får stå kvar.
Femvåningshuset på Parkvägen får stå kvar.
Trots protester från förskoleföräldrar och hyresgäster blir de drygt 200 hyresrätterna av i kvarteret Bollen i Råsunda.
– Vid sådana här byggen får man alltid kompromissa, vi har inte heller fått allt som vi vill, säger Magnus Nilsson (M), ordförande i kommunens bostadsstiftelse Signalisten.
ANNONS

Inte en kvadratmeter går till spillo när Signalisten bygger de nya omtvistade höghusen i kvarteret Bollen i Råsunda. Den nya bebyggelsen kommer att sträcka sig hela vägen ut till trottoarens inre kant och såväl utomhusparkeringen som grässluttningarna som omgärdar husen får stryka på foten.

– Det var en tanke man hade på 80-talet att dra in husen en bit från gatan på det här viset, men det blir ingen bra yta, det är ett dåligt utnyttjande av marken, säger Erik Lindfors, chef fastighetsutveckling på Signalisten.

Det tidstypiskt pastellrosa bostadshuset ut mot Parkvägen kommer att stå kvar, medan de lägre husen får ge plats åt de nya bostäderna. Vårdcentralen, fotvården och de andra verksamheterna i låghusen flyttas inför rivningen, men även de nya husen kommer att ha affärslokaler i bottenvåning.

– När husen är klara är verksamheterna självklart välkomna att flytta tillbaka om de vill, men med undantag för vårdcentralen bygger vi inte lokalerna efter någon specifik verksamhet. Det kommer säkert bli caféer och butiker här också, säger Signalistens ordförande Magnus Nilsson, (M).

I planerna ingår en ny lokalgata som kommer att löpa mitt genom kvarteret som då utformas som två halvslutna kvarter. Utomhusparkeringen ersätts av garage under husen. Det höga markutnyttjandet har emellertid lett till en intressekonflikt, vilket Mitt i Solna skrivit om tidigare. Föräldrar till förskolebarn och hyresgäster i Bollen har höjt protester mot att gården där förskolan håller till kommer att krympa.

– Det är föräldrarna ledsna över och det kan jag förstå, men vi vill ju bygga så många hyresrätter som möjligt så att det blir bra för alla. Vid sådana här byggen får man alltid kompromissa och vi på Signalisten som bygger har inte heller fått allt som vi vill. Efter samrådet drog vi ner en våning på husen och fick flytta garageinfarten till andra sidan trots att det inte var lika tekniskt fördelaktigt, säger Magnus Nilsson, (M), ordförande i Signalisten.

Boverket har riktlinjer som rekommenderar att varje barn får 40 kvadratmeter var att leka på utomhus. De två förskolor som idag delar gård i kvarteret Bollen kommer i framtiden att få varsin gård på 400 respektive 600 kvadratmeter.

ANNONS

– Det finns normer som är tvingande och dem håller vi oss självklart till, men med så många barn som går på förskolan finns ingenstans där man kan bygga en så stor gård som Boverket rekommenderar, säger Magnus Nilsson.

Det finns också en oro för att gårdarna kommer att bli mörka?

– Det är ganska höga hus så det är klart det blir en del skugga, ska man skaffa sig en solbränna kanske man inte kan vara på gården hela sommaren, men är man uppvuxen i Stockholm är man nog ganska van vid att gårdarna inte är så soliga, säger Magnus Nilsson, (M), ordförande i Signalisten.

De drygt 200 lägenheterna kommer att förmedlas via Stockholms Bostadsförmedling, förutom det tiotal LSS-bostäder som förmedlas till personer med fysiska funktionsnedsättningar. Hur hyrorna blir är för tidigt att säga, men vid nyproduktion brukar hyran landa nära mångas smärtgräns.

Finns det något ni kan göra i produktionen för att hålla nere hyrorna?

– Vi vill att folk som bor i hyresrätt ska känna att här vill vi gärna bo länge och skaffa familj och inte se det som ett tillfälligt boende innan man ger sig in på bostadsrättsmarknaden. Det ska vara en god standard som håller länge. Om man lägger plastmatta istället för parkett så gör inte det så många kronor på hyran, men då riskerar man att få den situationen att folk hoppar på bostadsrättsvågen istället.

Men någon extravagant lyxstandard blir det inte tal om i de nya lägenheterna.

– Det kommer att bli normal standard, vid nyproduktion idag blir det ju alltid väldigt fint och fräscht. Men vill man ha bänkskivor av marmor i köket får man kanske flytta till en bostadsrätt och fixa det själv, säger Magnus Nilsson, (M), ordförande i Signalisten.

Den nya detaljplanen för kvarteret Bollen antogs av Solnas kommunfullmäktige i slutet av maj och första spadtaget kan tas tidigast 2018, beroende på eventuella överklaganden. Om allt går enligt plan kan de första hyresgästerna flytta in tidigast 2020.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.