Ännu en bollplan försvinner i Vasastan

Johannes Bollplan, Norrmalm, Vasastan
Vinterträning på Johannes Bollplan.
Johannes Bollplan
Johannes bollplan.
Varje vecka tränar omkring 1000 barn från Norrtulls SK fotboll på Johannes Bollplan. Nu försvinner den på grund av renovering under hela 2018 och 2019.
– Beslutet har tagits över våra huvuden, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

Norrtulls SK har knappt hunnit jubla över att Norra Real får en sjumannaplan med konstgräs som ska bli spelbar till våren. För ett par veckor sedan blev klubben informerad om att Johannes Bollplan, sjumannaplanen där klubben har omkring en tredjedel av sin träningar och matcher, ska bebyggas.

– Stockholms stad borde absolut inte ta beslutet över våra huvuden. Vi är ju den enda föreningen som har träningar där, jag tycker att vi borde ha blivit involverade. Det hade inte krävts stor ansträngning från kommunen att involvera oss, säger Martin Carlon.

Gymnastiksal evakueras

Redan i december 2015 bestämde utbildningsnämnden att ventilationen Johannes skola måste åtgärdas. Därför behöver bland annat en av gymnastiksalarna evakueras.

I mars 2017 bestämde nämnden att gymnastiksalen under renoveringstiden behöver ersättas. Två tänkbara lösningar lyftes fram. Antingen att hyra in sig intilliggande Friskis&Svettis-anläggningar eller en tillfällig tälthall över Johannes Bollplan. Efter kommunikation med idrottsförvaltningen valde utbildningsförvaltningen alltså tältlösningen.

– Vi har kommunicerat tidigt till Stockholms fotbollförbund eftersom det ligger en hel del Sankt Erikscupsmatcher på den planen – då är det ju angeläget att de får veta. Sedan kanske informationen till Norrtull kunde ha varit bättre, det kan jag hålla med om, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen.

Johannes Bollplan

”Tendens att dra ut på tiden”

Tältet ska vara på plats vid höstens skolstart men förberedelserna för att få det på plats börjar sannolikt redan under våren. Därmed kommer det inte vara möjligt att spela fotboll på Johannes Bollplan vare sig under 2018 och 2019.

– Stalltipset är väl att det kanske snarare har en tendens att dra ut lite på tiden, säger Hans Eriksson, idrottsplanerare vid idrottsförvaltningen.

”Jättebrist på planer”

Som Lokaltidningen Mitt i har berätta tidigare har Norrmalm den stadsdel i Stockholm som har det sämst beställt med fotbollsplaner.

– Vi kommer väl få förflytta verksamheten till Norra Real men det är ju rendan en jättebrist på planer – vi skulle behöva en förändring till det bättre. Det här är inte okej, säger Martin Carlon.

Planen ska återställas

Idrottsförvaltningen beklagar situationen.

– I den bästa av alla världar hade fotbollen kunnat fortsätta att vara på planen under renoveringen men här var det svårt att hitta en annan lösning. Det är skolmark och det är utbildningsnämnden som har sista ordet, säger Hans Eriksson.

Kommer föreningar i inomhusidrotter kunna använda hallen under renoveringen?

– Kanske. Vi kommer säkert att föra den diskussionen framgent med utbildningsförvaltningen och Sisab.

Efter renoveringen är tanken att planen ska återställas.

– Ja, så är det. Jag har lyft frågan till utbildningsförvaltningen och Sisab om att återställa de idrottsytor som finns så att man kan återgå till den verksamhet som är i dag med fotboll och skolidrott, säger Hans Eriksson.

Lokaltidningen Mitt i har sökt utbildningsförvaltningen för en kommentar.


I en serie artiklar granskar vi hur vi påverkas när allt fler människor bor i innerstan. Här kan du läsa hela serien: