Bollspel på kvällen irriterar grannar

Det är inte alla som jublar över att Olovslunds bollplan fått ett lyft.
Det är inte alla som jublar över att Olovslunds bollplan fått ett lyft.
I somras rustades Olovslunds bollplan upp med konstgräs, ny belysning och renoverade omklädningsrum. Den har blivit populär men samtidigt inneburit störningar för grannar.

Grusunderlaget på Olovslunds bollplan byttes i somras ut mot en konstgräsmatta. Dessutom har Stockholms stad låtit renovera omklädningsrummen, sätta upp nya strålkastare och gjort nya ytor för friidrott.

Nu används bollplanen mer, vilket lett till störningar.

– Under sommaren har ungdomar spelat på planen tills långt efter klockan elva på kvällen. Vid ett tillfälle sent en kväll förde ett gäng oväsen på parkeringen och då ringde jag polisen. Men polisen hade inte tid att komma hit, säger en kvinna som bor på Gustav III:s väg alldeles intill idrottsplatsen.

Hon har irriterats av belysningen för bollplanen och den intilliggande parkeringsplatsen. Enligt kvinnan känner flera grannar i hennes bostadsrättsförening likadant.

– De nya strålkastarna lyser långt efter klockan 22. Senast klockan 22 borde man släcka dem och få det lugnt och tyst. Folk som jobbar behöver få sömn och vila. Det ska inte behöva vara så här, säger kvinnan som vill vara anonym.

Det är inte ovanligt att upprustade idrottsplatser leder till fler klagomål från grannar, enligt Håkan Andersson som är enhetschef för driftavdelningen på idrottsförvaltningen.

– Vi gör dessa satsningar för att ungdomar och andra ska bli mer aktiva. I Olovslund och på andra ställen har det också lett till klagomål vilket naturligtvis är beklagligt, säger han.

I sommar har belysningen vid Olovslunds bollplan varit påslagen till 24-tiden på kvällen.

– Det är ett fel som ska åtgärdas. Man får boka planerna till klockan 22.00 och lamporna ska bara lysa till cirka 22.15 så att lagen kan avsluta träningarna.

Staden ska även se över så att belysningen vid idrottsplatsens parkering släcks strax efter klockan 22. Att låsa bollplanen för natten är inte aktuellt.

– Vi vill skapa en god tillgänglighet. Ibland känner sig boende störda kring våra konstgräsplaner och det är tråkigt. Vi har inga särskilda ordningsregler eller vakter och i värsta fall kan man få vända sig till polisen, säger Håkan Andersson.