ANNONS

Hugo från Bollstanäs tog dubbelguld i tennis

10-åringarna Hugo Rasmusson från Bollstanäs och Oscar Snällman från Täby tog tennisguld i dubbel på Lidingöspelen, Näsbypark TK; Bollstanäs SK; Tennis; Väsby; Täby
10-åriga Hugo Rasmusson och Oscar Snällman tog tennisguld i dubbel under Lidingöspelen. På fritiden brukar de spela de pingis eller fotboll.
Som en smash från Bollstanäs. 10-årige bollsportaren Hugo Rasmusson tog tennisguld i dubbel med Täbybon Oscar Snällman på Lidingöspelen.
ANNONS

Finalen är jämn. Lösa slag går fram och tillbaka mellan Väsbybon Hugo Rasmusson, hans partner Oscar Snällman från Täby och motståndarna.

– Det hade varit en så jobbig match, den var så jämn för våra motståndare var så bra, säger Hugo Rasmusson.

Lidingöspelen är en av Sveriges största tennisturneringar i dubbel för 10-åringar, och det är ett år sedan de nära vännerna Hugo och Oscar spelade dubbel tillsammans för första gången.

Paret har matchboll. Motståndarna servar hårt.

– Först gjorde de en ganska hård serve som min kompis tog emot. Vi slog några bollar ganska löst för ingen vågade förlora. De slog en lös och då tog jag bollen på volley och dödade den. Det blev 7-6, 6-4 till oss.

Bollstanäs egen kattunge

I dag tränar Hugo tennis två till tre gånger i veckan på Näsbypark TK och spelar även fotboll i Bollstanäs SK.

Han började spela tennis när han var fem eller sex år, enligt mamma Annica Rasmusson.

– Vi brukar säga att han är som en kattunge och springer efter alla bollar, säger Annica.

ANNONS

Vill se mer spontanidrott

Ett kort tag höll Hugo också på med judo i Upplands Väsby Judoklubb. Mamma Annica menar att det är viktigt att barn håller på med flera sporter och inte specialiserar sig för tidigt.

– Problemet med ungdomar i dag är att man kanske inte gör tillräckligt många olika saker. Många barn i hans ålder håller bara på med en sport, och inom forskningen varnas det för det. Har man bara en sport får man ju bara ett enda motoriskt minne. Men motoriken utvecklas mest mellan 12 och 15-årsåldern.

Samtidigt önskar hon större möjligheter för spontanidrott.

– Allt så arrangerat nu för tiden, det ska skjutsas hit och dit till bestämda tider. Men alla kanske inte har möjlighet att göra det. Jag tror att spontantaktiviteten i leken är viktigt. De flesta barn gillar ju att leka och röra på sig.

Ensamt på tennisplanen

Inom många sportklubbar satsas det tidigt på högpresterande barn och ungdomar. Annica menar att påstridiga föräldrar kan leda till att barnen får prestationsångest och mår dåligt, samtidigt som det är svårt som förälder att veta.

– Det är en svår balansgång mellan att pusha och ställa upp för sina barn. Hugo tycker att det är kul så länge han håller sig inom topp 10 i Stockholm i sin ålderskategori och tar några pallplaceringar då och då.

Norrortsklubbar samspelar för sund barn- och ungdomsidrott

Bollsport är livet – sedan matematiken

När Hugo inte spelar tennis på fritiden spelar han fotboll, och i framtiden skulle han gärna spela professionellt, helst tennis. Men han har också en plan C.

– Om inte det funkar vill jag nog bli mattelärare.

Vad är roligast med tennis?

– Jag vet inte, jag bara gillar att slå till.

Väsbybon

Hugo har inte kollat på Youtube på en månad:

Ålder: 10 år.

Bor: Bollstanäs.

Familj: Mamma, pappa, handbollsspelande storasyster i det största laget i Bollstanäs. Hunden Bosse som är en cockerspanielblandning. ”Det är roligt när man träffar gamla gubbar som heter Bosse.”

Favoriter: Slaget forehand, tennisspelaren Grigor Dimitrov, fotbollsspelaren Jadon Sancho i Dortmund och fotbollslaget Liverpool. ”Jag tycker de är bra.”

Intressen: Tennis, fotboll, tv-spelet Fifa. ”Jag och min syster gjorde en challenge att inte använda den app man använder mest fram till jul, så jag har inte kollat på Youtube på en månad. Kollade väldigt mycket på fotboll- och tennisgrejer innan.”

Vinner mot mamma: Hela familjen spelar tennis. ”Det är jätteroligt. Jag trodde Hugo skulle slå mig först när han var 15 eller 16 men han skulle nog kunna slå mig redan nu. Det går så fort.”

ANNONS