ANNONS

Bollywood och yoga på årets kulturfestival

Stockholm kulturfestival
Zakir Hussain gör sin första Sverigespelning på kulturfestivalen.
Skeppsbron.
Skeppsbron.
Icona Pop gästar Gustav Adolfs torg.
Icona Pop gästar Gustav Adolfs torg.
Cirkuskollektivet Motosikai uppträder på Norrbro.
Cirkuskollektivet Motosikai uppträder på Norrbro.
Indisk stand up, bollywoodfest och ashtangayoga framför slottet.
Temat för årets kulturfestival är Indien.
ANNONS

Stockholm Kulturfestival går av stapeln 15–20 augusti och håller som vanligt till kring Gustav Adolfs torg, Karl XII:s torg, Skeppsbron och Norrbro. Och årets festival lär bli mer färgsprakande än någonsin.

Årets tema: Indien

Bollywoodmusikaler, indiska parader och indisk folkmusik fyller city under veckan som går under temat Indien. Sammanlagt 600 evenemang arrangeras under sex dagar.

Gatufesten inleds med en Bollywoodfest till tonerna av musikalen Love Story – A Bollywood Musical. Under hela veckan anordnas små bollywoodflashmobs.

Festivalen bjuder också på indisk stjärnglans. Ett av dragplåstren är tablaspelaren Zakir Hussain som gästar Gustav Adolfs torg 16 augusti tillsammans med bandet Masters of Percussion. Zakir Hussain är en av Indiens främst kulturikoner och har aldrig tidigare spelat i Sverige.

Icona Pop spelar på stora scenen

Bland de mer välkända namnen finns succéduon Icona Pop, Kristin Amparo, Kaliffa och Caroline af Ugglas. Från grannlandet Finland kommer cirkuskollektivet Motosikai för att uppträda på Norrbro, som för första gången har kvällsöppet under fredagen.

– Årets festival kommer att innehålla mycket fest, underhållning och glädje. Vi har ett väldigt starkt program och är otroligt glada över att kunna erbjuda allt från exklusiv spelning med Andreas Mattsson på Skeppsbroscenen till lokofant-bygge på Norrbro, finsk klubb på Dansbanan och Papa CJ – Indiens största stand up-artist med utsålda föreställningar i New York, London och Sydney, säger Claes Karlsson, konstnärlig ledare för Kulturfestivalen i ett pressmeddelande.

Nyfiken på hela schemat? Kolla här.

Fakta

Höjdpunkter på årets festival

Gustav Adolfs torg

 

Tis 15/8: Love Story – A Bollywood Musical.

Ons 16/8: Zakir Hussain & Masters of Percussion.

Tor 17/8: Bowie in Berlin & Icona Pop.

Fre 18/8: Kaliffa & Youssou N’Dour & Le Super Etoile de Dakar.

Lör 19/8: Kungliga Operan.

Skeppsbron
Damn! + Kristin Amparo + Shirin – soul, funk och afrokollektivet Damn! skapar själsfyllt totaltsväng med en av landets stora röster och en nytänd stjärna på soulhimlen.

Andreas Mattson – varma soulsynthar möter grått vemod när en av Sveriges främsta låtskrivare framför soloskivan på svenska.

Papa CJ [IN] – stand up-komikern som vunnit priser både i Asien och Indien ser till att bjuda på en kväll ni aldrig tidigare upplevt på festivalen.

Dansbanan på Karl den XII:s torg 

Bhangradiscofinsk tangodansband eller Bollywood. Eller varför inte starta dagarna på festivalen med Yoga, som också tar plats under dansbanans tak vid ett flertal tillfällen.

Norrbro:

Världens bästa familjefestival hittar du på Norrbro, mellan Operan och Slottet, med ett fyrverkeri av aktiviteter och upplevelser för alla med ungt sinne.

Litteratur, vandringar och film
:

Avslappnade samtal och filmkvällar i Studion på Kulturhuset/Stadsteatern. Dessutom ett stort Walks-program med stadsvandringar på festivalvis över hela Stockholm. Världens längsta bokbord med fler än 600 bord i dubbla rader på Drottninggatan avslutar bokfesten festivalen på söndagen (20/8).

Källa: Stockholms stad