Bomb sprängd av misstag – två dog

En man från Upplands Väsby dömdes nyligen för att ha ­tillverkat en bomb i Nyköping. Bomben exploderade av misstag – och dödade två av hans kumpaner.

Den 2 mars i år sprängdes en bomb i en lägenhet i Nyköping. Två personer dog i explosionen. I efterhand har det visat sig att de två som avled höll på att koppla ihop bomben när den detonerade av misstag.

Nu har en 30-åring från Upplands Väsby och en 22-åring från Nyköping dömts för att ha varit med och tillverkat bomben som dödade deras kumpaner. Båda gärningsmännen har förnekat att de var inblandade. Bevisningen var dock så pass stark att 30-åringen ändå kunde dömas till fängelse i 1 år och 10 månader och 22-åringen till 2 års fängelse.

– Min klient har inte tagit­ ställning till domen ännu. Vi har inte diskuterat om han ska överklaga eller inte, men det kommer vi att göra, säger 30-åringens advokat Thomas Martinson.

Hur ställer ni er till straffets längd?

– Vi har inte diskuterat något­ alls, men jag har noterat vad straffat blev och det var ju i varje­ fall lägre än vad åklagaren yrkade på, säger Thomas Martinson.

30-åringen förekommer sedan tidigare under 22 avsnitt i brottsregistret. Polisen kände också till att de fyra personer som byggde bomben höll på med flera andra kriminella aktiviteter tillsammans under tiden för explosionen.

Lokaltidningen Mitt i har sökt åklagaren utan resultat.

Straffet var ju i varje fall lägre än vad åklagaren yrkade på.

ängarna i väsby klipps – med hjälp av hästar

Upplands väsby Förra veckan och veckan innan tog Naturskyddsföreningen hjälp av hästar för att slå gräset på flera ställen i Väsby. Bilister kunde bland annat se hästslåttern längs med E4.

– Där arbetade vi för att göra naturvården synlig, säger Annelie Österberg på Järva trädvårdscenter.

Bilden är tagen i Calmare hage, där Naturskydds­föreningen och Håkan Talling (på bilden) har slagit gräset i många år.