Min lokala hjälte

Par bombas med felsamtal till hemtjänsten

Den gamla damen ringer uppemot 60 gånger om dagen, utan att förstå att hon har fel nummer.
Den gamla damen ringer uppemot 60 gånger om dagen, utan att förstå att hon har fel nummer.
Sedan i höstas får ett par i Österåker mängder med felringningar från en äldre dam som önskar tala med hemtjänsten. Trots att paret kontaktat hemtjänsten fortsätter samtalen.

– Det är klart. Det blir ju lite pressat när det är 60 gånger per dag. Det visar ju att hon blir alltmer desperat, säger Annie Weimer som bor tillsammans med maken Peter i Åsättra på Ljusterö i Österåker.

Sedan oktober har paret haft mängder med felringningar från en och samma person, en äldre dam.

– Första gången svarade vi att vi inte var hemtjänsten och att hon måste ha ringt fel. Då sa hon bara ”oh förlåt” och la på. Sedan dröjde det kanske fem minuter så ringde det igen. Då sa vi samma sak, och hon sa ”oh förlåt”. Sedan har det fortsatt så ett antal gånger. Det är samma sak hela tiden.

Enligt Annie Weimer ökade samtalen i december med runt 50 samtal om dagen och under januari har paret blivit uppringda 30-60 varje dag.

Vad säger hon?

– Hon frågar ”När kommer ni? När kommer ni?”. Hon låter ganska normal, men kanske lite ängslig på rösten, säger Annie Weimer som beskriver det hela som hjärtskärande ledsamt.

– Jag hoppas verkligen hon får den hjälp hon behöver.

Paret har kontaktat Österåkers hemtjänst, men fick då svaret att de inte kan kontrollera vem deras kunder ringer eller hur ofta. Hemtjänstpersonalen har heller inte kunnat hitta någon förklaring till varför den gamla kvinnan ringer just parets nummer.

– Jag tycker att  det är beklämmande att vi blir avfärdade och att man inte gör något så damen får adekvat hjälp. Det tycker jag är blä! Det är så man inte vill bli gammal, eller åtminstone inte sjuk.

– Just den här lilla tanten behöver komma till ett demensboende och få den hjälp och det sällskap hon behöver.