Bondelid utmanar skojätte

Skorna heter Claes Göran men görs i Kina. För ett par veckor sedan invigde han den svenska butiken på Odengatan.
Skorna heter Claes Göran men görs i Kina. För ett par veckor sedan invigde han den svenska butiken på Odengatan.
Hans liv och karriär är som en äventyrsroman. Ända sedan Claes Bondelid blev relegerad från Eriksbergsskolan på 60-talet har han gått utanför ramarna.

Nu börjar han sälja skor i Kina.

Långt innan vintagetrenden drev han stans första second hand-affär. Sedan började Claes Bondelid rita egna plagg och på 90-talet gick halva landet runt i tröjor med hans logga på. Nu vill han tälja skoguld i Kina.

Men för att ta det från början växte han upp i hörnet av Götgatan och Blekingegatan i ett hus där han säger att hans familj bott sedan 1700-talet.

Föräldrarna skilde sig när han var tre år och han växte upp i en lägenhet som var stor jämfört med hur hans kamrater hade det.

– Men jag bodde rätt mycket hos grannen. Mamma tyckte väl att det var skönt att bli av med mig. Söder då var ungefär som Fittja och Hallunda i dag. Vi hade tvagning i skolan två gånger i veckan, de flesta hade ju inte badrum hemma. På Blekingegatan fanns det stall och innan de byggde Åsö gymnasium låg där röda trähus med verkstäder i.

Claes Bondelid säger att han hann gå i princip i alla innerstadsskolor. Eftersom han slogs och var bråkig blev han ständigt utslängd under hela skoltiden.

Han fick jobb som annonssäljare på numera insomnade musiktidningen Schlager. I den vevan blev han, tillsammans med en vän, erbjuden att ta över en butik i Gamla stan där det tidigare varit både potatislager och strippklubb.

– Vi satt och spelade backgammon och rökte gräs. Och första dagen sålde vi för 1 360 kronor. Det var enormt mycket pengar.

Med butiken, som de döpte till Da Capo, följde ett stort lager fyllt med gamla men oanvända plagg som visade sig vara en guldgruva.

Det gick att göra fynd i lagret för den som hade näsa.

Efter ett tag kände han att han behövde dra ner på rökandet och få mer snurr på verksamheten.

Så han inledde samarbete med de största insamlingsorganisationerna som till slut levererade upp till fem lastbilar med kläder om dagen.

Och där dök han ner för att gräva fram godbitarna, till exempel skjortor i egyptisk bomull. Eller skinnjackor, de snyggaste sålde han till utvalda kunder under disk.

– Men de räckte inte, så 1979 åkte jag upp till Malung och tyckte vi kunde göra de där jackorna en gång till. De blev de första Bondelidplaggen. En klassisk modell som var en modifierad klubbjacka från Norrköpings fotbollslag. Jag kallade den Taxi.

– Som mest sålde vi tusen sådana jackor per säsong. När jag satte ”Bondelid, Stockholm” i ryggen på dem tyckte folk att jag var jävligt narcissistisk. Nu har alla följt efter men då skulle det stå Paris eller New York i plaggen, berättar han.

Nu, snart 35 år och otaliga kollektioner senare, har han börjat göra skor.

Sneakers som tillverkas i Kina och som han också vill kunna sälja på den kinesiska marknaden.

– Om vi på de marknader där vi går in kan ta 20 procent av Converse marknadsandelar är det bra. Och var bor det flest människor? Jo, i Kina. Så nu har vi anställt folk i Shanghai och öppnat en webbshop där.

Fakta

Hade begagnatbutik på 70-talet

Namn: Claes Bondelid.

Ålder: 57 år.

Gör: Entreprenör i modebranschen.

Familj: Flickvän och fyra barn. 23 och 18 år samt en ny kull på 23 och 6 månader.

Bor: Lägenhet vid Odenplan.

Bakgrund: Uppväxt på Söder. Hade second handbutiken Da Capo på 70-talet, öppnade även Broncos och Street Theatre. Grundade märket Bondelid.

Aktuell: Öppnade sin sneakersbutik Claes Göran vid Odenplan i förra veckan.