Långvarig torka under försommaren gjorde att gräs, klöver och andra vallväxter växte dåligt förra året. Vall skördas för att bli foder till djuren och på Grävelsta blev första vallskörden bara hälften så stor som vanligt.

Denna sommar är läget betydligt bättre.

– Det har gått jättebra med höskörden. Vi fick mycket mer än vanligt, säger Roger Billefält. 

I år har jorden hållit bra fukt. Det regnade i april och maj blev inte så varm som förra året.

– Vi har kunnat slå mycket hö. Nu har vi hela höskullen full med torrt hö.

Höskullen på Grävelsta gård är full.

Höskullen på Grävelsta gård är full.

Roger Billefält

Precis när han lastat in sista lasset hö kom det regn.

– Det var nästan som i en film med lyckligt slut. Snart ska jag slå mer hö och göra balar till hösilage. Vi har fått mer än vi behöver och kan spara överskottet.

För Thomas Brottman, köttbonde på Ljusterö, ser läget också ljusare ut.

– Betydligt bättre i varje fall. Det blir väl ingen rekordskörd, men en normalskörd som det ser ut hittills. Nu har vi inte slagit mer än en sjättedel men det är en bra. Så vallskörden ser okej ut.

Regnlotteri

Nederbörden faller ojämnt över Roslagen och för bönderna blir regnmängderna lite av ett lotteri.

– Det har kommit regn i rätt tid i år, men det väldigt lokalt. En kompis i Norrtälje fick 25 mm när vi fick bara fick fem. Men nu vill man ha sol och uppehåll.

I stället är det den sena våren som ställt till det. Snön låg kvar länge och när värmen väl kom blev det bråttom att hinna med vårbruket.

Ingen slakt

– Vi har aldrig haft så sent vårbruk som i år, säger Thomas Brottman. Egentligen skulle staketen varit färdiga och korna ute långt innan. Men man fick prioritera vårbruket, så de kom ut lite senare.

Förra året var han beredd på att behöva slakta en del av sina djur om fodret inte skulle räcka. Det behövde han aldrig göra.

– Däremot blev det en lite kärv vinter när det inte fanns halm. Vi fick köpa torv i stället och strö med hö. Man får gilla läget och lösa det som det kommer.