Böneutropen en känslig fråga

Azad försöker gå till moskén i Fittja varje dag. Han skulle bli väldigt glad om församlingen en gång i veckan kunde ha böneutrop från moskéns minaret.
Azad försöker gå till moskén i Fittja varje dag. Han skulle bli väldigt glad om församlingen en gång i veckan kunde ha böneutrop från moskéns minaret.
I moskén i Fittja är stämningen uppsluppen efter beskedet att det nuvarande förbudet mot böneutrop är olagligt.

Samtidigt vill upprörda Fittjabor ordna stormöte med politiker.

Frågan om böneutrop har väckt starka känslor.

– Allahu akbar.

Mumlet lyfter mot taket samtidigt som ett 30-tal ryggar böjs ner mot golvet och moskén fylls av prasslet från kläder. Det är middagsbön i Fittja.

En av dem som är här är Fittjabon Azad.

– Jag kör taxi och hörde nyheten om böneutrop på radion. Jag blev väldigt glad och började genast ringa runt till mina vänner. Det är en framgång för religionsfriheten i Sverige och en bra nyhet för alla muslimer, säger han.

För drygt en vecka sedan konstaterade samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka att kommunen inte kan förbjuda en viss typ av budskap i en detaljplan.

Det missförstods av en del som att kommunen tagit ställning för böneutrop, och när nyheten snabbt spred sig följde en flod av åsikter för och emot böneutrop.

Fittjabon Asea reagerade starkt på nyheten. Nu arbetar hon för att få till stånd ett möte med en politiker i Fittjaskolans aula.

– Jag och mina kristna vänner är jätteupprörda. Vi som bor i huset gick runt till varandra när vi hörde nyheten. Vi blev jättemånga som samlades och hade möte, säger hon.

– Ungdomarna är väldigt upprörda och de säger att det kommer att bli konflikter mellan kristna och muslimer. Man blir ju orolig för sina barn.

Moskén vill ha böneutrop vid fredagsbönen. Moskébesökaren Azad har svårt att se varför folk skulle bli upprörda över ett par minuter långt utrop en gång i veckan.

– Moskén ligger inte i ett bostadsområde utan en bit utanför. Det är inte så många som kommer att höra utropen och jag tror inte de kommer att störa, säger han.

Böneutrop förekommer i bland annat Tyskland. I centrala Oslo har en moské tillstånd att sända ut böneutrop – men har slutat eftersom man inte vill störa de boende runt omkring. Om böneutropen i Fittja blir verklighet kan den som upplever dem som störande anmäla det till kommunens miljöförvaltning. Då är det ljudvolymen som räknas, inte budskapet.

Miljöpartiet i Botkyrka har gått ut med att man stödjer böneutrop, samtidigt deklarerar Sverigedemokraterna att de är emot. Socialdemokrater och moderater vill inte göra religionen till en partipolitisk fråga.

– Vi är en kommun där många religioner samsas och då måste vi diskutera hur vi på ett gott sätt kan leva tillsammans. Vi behöver så bred uppslutning som möjligt, säger Katarina Berggren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hon förespråkar en dialog om vilken plats religionen ska få ta i kommunen, men hur det ska gå till är inte bestämt än.

– Det här är en fråga som ska ligga utanför politiken. Det är viktigt med en saklig diskussion och att alla som vill vara med blir lyssnade på, säger kommunalrådet Jimmy Baker (M).

De säger att det kommer att bli konflikter mellan kristna och muslimer.Asea, Fittjabo

Fakta

Böneutropen - detta har hänt

Den 25 september konstaterade samhällsbyggnadsnämnden att det förbud mot böneutrop som finns i detaljplanen för moskén i Fittja inte har stöd i lagen.

Bakgrunden är ett medborgarförslag från församlingen som vill ha böneutrop som mest en gång i veckan, vid fredagsbönen.

Polisen kan förbjuda utsändning av budskap via högtalare men för böneutrop är det alltså så att yttrandefriheten kan väga tyngre.