Bonnier bygger högt i Värtan

Bonnier fastigheter satsar hårt på Södra Värtan. Saluhall, bibliotek och höghus byggs bland annat när området ska leva upp.

Södra Värtan ska byggas om och bli en del av Norra Djurgårdsstaden. Bland annat planeras ett bryggbad med namnet Värtanbassängen.

Nu har Bonnier Fastigheter fått markanvisning för tre byggnader i området. Två av dessa ska ligga vid badet och ett av dessa blir ett 25-våningshus med kontor.

I det tredje ska man bygga en saluhall i bottenvåningen.

– Vi letar efter nya fastigheter och investeringar. Och det som händer i Södra Värtan är väldigt intressant. Vi är långsiktiga som fastighetsägare och tror det blir ett attraktivt område för boende och för kontorshyresgäster, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

Tidigare har Bonnier bland annat legat bakom Hornstulls uppsving med den nya handelsplatsen där.

– Vi tittar på området runt våra fastigheter. Vi jobbar med staden för att utveckla närområdet genom att få dit restauranger och annan service så att våra hyresgäster får den service de vill ha i området, säger Tomas Hermansson.

Runt 1 700 bostäder kan byggas i Södra Värtan. Och eftersom det går fartygstrafik vid kajerna är de höga kontorsbyggnaderna också ett bullerskydd som ska möjligöra fler bostäder i områdets mittendelar.

– Den höga märkesbyggnaden ska fungera som bullerskydd, men också göra hela området till en attraktiv plats, säger Jan Valeskog (S), exploaterings- och fastighetsborgarråd.

Ett bibliotek ska även byggas i Bonniers fastigheter i Värtan. Och Valeskog hoppas att många ska kunna ta del av de publika ytor som skapas.

– Stockholmarna och östermalmarna ska ha nytta av bibliotek och andra publika ytor. Hela läget med många turister och närheten till naturen och till city gör att det är en bra plats där bygget sker. Vi har höga förvaltningar på Bonnier, säger han.