ANNONS

Linje 17-gäris boostar tjejer och icke-binära

Ungdomsledare Adina Fohlin med Melinda Brijany, Emelie Talledo, och Moa Johansson,
Ungdomsledare Adina Fohlin med Melinda Brijany, Emelie Talledo, och Moa Johansson,
Linje 17 gäris, Skarpnäcksnätverket för unga tjejer och icke binära, startade i höstas och ordnar aktiviteter och samtal en gång i månaden. Nu har de tre månader i bagaget och Mitt i:s reporter träffade några av dem och pratade om att ta plats på fritidsgårdarna och om att skita i vad andra tycker.
ANNONS

– Jag färgar håret ofta och när jag färgade håret i två färger var det en tjej i min klass som hintade om att jag såg ut som en clown. Sånt snackar vi till exempel om när vi ses. Om att bestämma över sig själv och känna sig värd, säger Melinda Brijany, 15 och en av de som varit med i Linje 17-gäris sedan starten.

Nätverket som välkomnar unga tjejer och transorienterade personer, startades upp inom ramarna för den satsningen Ungas organisering som Stockholms stad gjorde 2016, för att stärka ungas feminism och antirasism och skapa nya mötesplatser. Idén med Linje 17-gäris är att boosta tjejerna och att få fler av dem att gå till ungdomsgårdarna i området, säger projektledare Moa Johansson.

– Just plats kan vara svårt att bara ta. Vi vuxna som jobbar med det här måste ta ansvar för att bereda plats, att lyssna på vad tjejerna vill göra och sedan skapa förutsättningar för att det ska kunna bli verklighet.

Feminism, antirasism och egenmakt är begrepp som ligger till grund för aktiviteter och samtal. Emelie Talledo, 15 och precis som Melinda Brijany med sedan i höstas. Hon tycker att det är skönt att prata öppet om saker som det annars är ganska tyst om.

– När vi ses kommer ämnena sexism, racism och egenmakt ofta upp genom att vi kollat på någon film tillsammans till exempel.

Vad är egenmakt tycker du?

– När man bestämmer över sig själv, att inte låta normer äga en, säger Emelie Talledo.

Linje 17 Gäris är skönt häng, som peppar till att vara som man är, tycker hon.

– Det är många fler killar som går till ungdomsgårdarna och jag hade hört mycket rykten om gårdarna och ville inte gå dit. Nu är det en annan grej. Vi gäris hänger ju på gårdarna så nu känner jag mig hemma där.

ANNONS

Melinda Brijany lägger till:

– Jag älskar att vi ibland ses bara tjejer, jag är alltid glad efter en träff och har mött så många roliga och fantastiska personer här.

Fakta

Linje 17-gäris

Nätverket Linje 17-gäris välkomnar unga tjejer och transorienterade personer och startades upp inom ramarna för den satsningen Ungas organisering som Stockholms stad gjorde 2016, för att stärka ungas feminism och antirasism och skapa nya mötesplatser.

Under 2017 finns inga öronmärkta pengar till den här typen av projekt utan arbetet med att förvalta uppstartade initiativ ligger på stadsdelsnämnderna.

Nätverket ordnar träffar en gång i månaden på ungdomsgårdarna längs linje 17; det kan vara film, möte och samtal med inbjudna gäster eller aktiviteter till exempel boxning.

All information om aktiviteter sker via det låsta instagramkontot linje17garis och som kan följas av unga tjejer eller icke-binära. Idag har kontot omkring 50 följare.

Källa: Projektledare Moa Johansson