Boplatserna blir fler och fler varje månad

Lokaltidningen Mitt i:s artikel om begynnande kåkstäder väckte känslor. Nu vill läsare i söderort hjälpa till. Samtidigt ökar antalet boplatser med hemlösa – både EU-migranter och stockholmare bor i läger i skogen.

Sedan Lokaltidningen Mitt i rapporterade om kåkstaden i Högdalen har redaktionen blivit nerringd. Många är oroliga för att det känns otryggt när folk bor i skogen, eldar sopor och uträttar sina behov bland träden. Men ännu fler vill hjälpa till: Folk vill ge jackor, filtar eller andra vinterkläder – helst utan några mellanhänder.

– Men det är ändå bäst att gå via oss, kyrkan eller några andra frivilligorganisationer. Att bara gå dit kan göra att de som bor på de här platserna kan känna sig otrygga, säger social­sekreteraren Camilla Ströberg vid uppsökarenheten i Stockholms stad.

Socialkontoret gjorde nyss färdigt en inventering av boplatser runt om i Stockholm. I den konstaterade man att det finns 32 boplatser i olika storlekar totalt, varav 17 ligger i söderort.

Värst ställt är det i Årsta-Enskede-Vantörs stadsdel där ett 100-tal människor bor på allmän plats just nu – i skogen, under broar eller på andra undangömda platser. Dock inga barn.

Enligt Camilla Ströberg bor det människor från andra EU-länder i sju av boplatserna i söderort. I fyra bor det folk från Stockholm och i övriga sex har man inte lyckats etablera någon kontakt.

Nyligen klubbades en strategi för att ta tag i hemlösheten igenom i kommunfullmäktige. Men den gäller inte hemlösa från alla länder. Enligt Roger Mogert (S), vice ordförande i socialnämnden, handlar det om att det behövs ett särskilt riktat arbete mot romer, EU-medborgare som kommer ifrån främst Rumänien och Bulgarien.

– Som en första åtgärd har vi föreslagit dubbelt så många platser på akuta boenden. Det handlar om enkla sovsalar. Det bör dessutom rymmas inom nuvarade budget.

Fakta

Detta kan du göra för att hjälpa till

Ta kontakt med din lokala församling, man är ofta engagerad i frågan.

Soppköket vid Medborgarplatsen, eller vid Klara kyrka kan vara bra platser för att överlämna kläder.

Andra bra exempel där gåvor kan lämnas är Crossroads, Stadsmissionen, Röda korset och Frälsningsarmén.